Духовник от САЩ гостува в Църногорския манастир над Гигинци, където съслужи с архимандрит Никанор

Духовник от САЩ съслужи в неделната света литургия на 21 октомври в Църногорската света обител над брезнишкото село Гигинци. Архимандрит Грегори Францис е на частно посещение в България. Той гостува на семейство Димитрови от София и по време на престоя си у нас посещава като поклонник български църкви и манастири, съобщиха от Църногорския манастир.

През седмицата той и домакинът му Борислав посетили Църногорския манастир и отец Грегъри е получил покана да съслужи с игумена на манастира архимандрит Никанор в празничното богослужение в неделя, която той с удоволствие приел.

В САЩ отец Грегъри служи в православния храм “Свети Георги” в Олбани, Ню Йорк, който е към Антиохийска Патриаршия. Богослужението извършва на английски, ползва и френски език, но това не беше проблем да съслужи с братята от Църногорската света обител и да произнася възгласа “Мир вам” на църковния старобългарски език.

На клира бяха братята от манастира отец Иларион и отец Никодим. Докато изпълняваха “Херовимската песен” сладкогласно им припяваше и 8-месечното бебе Йоан. Малкият пригласяше и до средата на “Достойно ест”. За манастирската общност това не беше изненада, защото мъничето има богата църковна практика и редовно присъства на бдения и литургии и се пречествява, воден от своята майка Таня. Детето предизвика одобрителните усмивки от присъствалите молитвено на службата поклонници от Велинград, които пристигнаха с автобус в светата обител предната вечер. В края на богослужението отец Грегори и отец Никанор приветстваха богомолците с боговдъхновени проповедни слова, приети с удоволствие от хората, изпълнили храма.

Раздавайки анафората, отец Грегъри благослови всички. Гостът от САЩ пристигна още предния ден и взе участие в отслужената вечерня с петохлебие. Преди това двамата с отец Никанор имаха дълга беседа. Те споделиха мисли за литургичната практика, за богослуженията и непреходните християнски ценности.

Снимка: Църногорски манастир

Виж също...

Loading...