Мъртво диво прасе, засегнато от Африканска чума вдигна властите на крак на границата ни с Румъния

Българската агенция по безопасност на храните констатира първи случай на Африканска чума при дива свиня край Кайнарджа, област Силистра. Мъртвото диво прасе е открито непосредствено до самата телена ограда, на границата с Румъния, в която се е оплело при опит за преминаване на територията на България. Съоръжението е изпълнило предпазните си функции. Изпитването на взетите проби потвърди наличие на вируса на Африканска чума по свинете, съобщиха от пресцентъра на Българска агенция по безопасност на храните.

С цел контрол и ликвидиране на заболяването, Българската агенция по безопасност на храните е започнала прилагане на всички мерки в съответствие с действащото законодателство. Извършено е унищожаване и загробване на намерената дива свиня. Извършена е дезинфекция на мястото на загробване. Ще се извършват постоянни клинични прегледи за Африканска чума по свинете при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на програмата за профилактика и надзор на болестта Африканска чума по свинете в България. Мерките при домашни свине са насочени към стриктни мерки за биосигурност с цел, прекъсването на възможността за прехвърляне на заразата между дивата и питомната популация свине в страната. Те са базирани на стратегията на Европейския съюз за Африканска чума по свинете (SANTE 7113/2015) и са насочени най-вече към дивата популация.

Стратегията за контрол на Африканска чума по свинете е основана на ранно откриване на болестта и прилагане на стриктни мерки за контрол и биологична сигурност в обектите. Към момента Африканска чума по свинете е констатирана в девет държави членки: Белгия, Чехия, Полша, Естония, Латвия, Румъния, Унгария, Латвия, Румъния.

Мястото на откриване на мъртвата дива свиня е в близост до огнищата на Африканска чума по свинете в Румъния. Предстои допълнително разширяване на епизоотологичното проучване, както и посещение на място на експерти от Централното управление на Българска агенция по безопасност на храните.

Виж също...

Loading...