Кметски наместник и жители спряха добив от кариера за ремонт на мост в Трънско – СНИМКИ

Кметският наместник и жители на трънското село Ездимирци застанаха пред тежките машини на строителна фирма, която започнала добив на инертен материал от бивша кариера в населеното място, предаде репортер на Zapadno.com.

Добивът от кариерата започнал преди около 2 седмици, когато в селото се появил лъскав автомобил, който обиколил района. Два дни след посещението на скъпото возило се започнало с копаенето от бившата кариера над село Ездимирци. Тишината и спокойствието в района били нарушени от силния тътен и прах, които генерирали тежките машини на строителната фирма. “Първо видях една много лъскава и черна кола да спира и да оглежда разни терени. Два дни след като видях тази кола да оглежда терените, първо започнаха да копаят долу в нивите, под кариерата. Копаеха в нивите и оттам изкарваха камиони. След два дни копаене там се преместиха на кариерата и оттам като се започна от четвъртък до понеделник – непрекъснато тропане. Изобщо не можеше да се държиш в кожата си. Ти избягваш на село да живееш и в един момент започват някакъв шум, прах, колата беше в ужасно състояние.”, сподели пред Zapadno.com местният жител Гергана Георгиева. Тя добави, че по време на дейностите, които тежките машини са извършвали, не е имало никаква създадена временна организация на движението на автомобили, тъй като кариерата е до главния път на селото. Заради разполагането на тежката техника на платното за движение, хората от селото не могли да използват главния път и им се налагало да се придвижват по 1-километров черен път през ливадите, за да излязат от населеното място.

Проблемът с добива на материал ескалирал вчера, когато кметският наместник на Ездимирци Петър Петров и местни жители блокирали багера на кариерата. С няколко автомобила и решението да не отстъпват те застанали между багера, който разбивал камъни и главния път. Кметският наместник каза, че проблемът е от около 2 седмици, а инертния материал от района на селото се карал на моста при местността “Секирица”, където в момента се извършва ремонт. Няколко пъти кметският наместник е водил разговори с техническия ръководител на ремонтните дейности при местността “Секирица”. “Те започнаха да копаят без да се допитат до никого и влязоха в един частен имот, което е недопустимо (бел. ред. преди бившата кариера има частни земи, през които тежката техника е преминавала). Аз ги спрях, на следващия ден те бяха на кариерата. Нищо лошо няма – да копаят. Все пак трябва да се направи един мост, не трябва да се прави частен имот. Но без разрешение, без необходимите документи, без концесия – без нищо. Получи се едно недоволствие от жителите. Аз отидох и ги спрях. Това беше първия път. Преди няколко дни отивам, минавайки по моста виждам въпросния техник и той ми казва: Аз утре качвам отново багерите на кариерата. Приех го като несериозно, но тръгвайки към Трън гледам пак багера нагоре. Обаждам се на кметицата и на 112. Разрешение не беше получено от никъде, това не е разрешение да ходиш на лов или риболов. Сложих си колата на кариерата, препречих пътя на багера, който копаеше на кариерата и ги предупредих: Аз оттука няма да се махна по никакъв повод докато не ми се донесе документ, в който да се каже, че имате право да копаете тука. Размениха се едни реплики между мен и техническия.”, сподели кметският наместник на Ездимирци Петър Петров.

Блокадата продължила около 2 часа и към нея се присъединили още два автомобила от селото с млади и активни местни жители. Ситуацията с блокадата започнала вчера сутринта. Пред багера застанала дори млада майка с малко дете. По думите на кместкия наместник не е имало кавги между местните и работниците. “Просто седяхме и си чакахме. Беше предупреден техникът, че аз повече няма да позволя да се изкара багерът на асфалта, защото те разрушиха пътя – на самия разклон за селото и тук, на кариерата. Багерът е свалян на асфалта, а има място да бъде свален и отстрани на пътя. Минаха около 2 часа и “лодката” пристигна (бел. ред. тежкотоварната машина, която превозва багера). Натовариха и си заминаха. Няма да има следващ път по никакъв повод. Ако дойдат със съответните разрешителни – може. Знам, идва зимата и трябва да се направи този път. Но защо не си уредиха всички необходими документи вместо да возят от друга кариера, да возят от тук.”, добави кметският наместник на Ездимирци.

От обекта, на който се извършва ремонт на моста при местността “Секирица” потвърдиха, че тяхна техника е била в района на село Ездимирци и поясниха, че “са имали намерение да добиват материал, но кметът ги е спрял”. Въпреки това жителите на Ездимирци са категорични, че от района са изкарвани добити материали от кариерата. Това може да бъде видяно и на двете места, където техниката е работила – на кариерата и в района под нея. Следи от дейностите са оставени и върху асфалта около кариерата, както и на разклона за село Ездимирци при местността “Секирица”.

През последните 2 седмици местни жители на трънското село са подавали сигнали за проблема до Община Трън, Агенция “Пътна инфраструктура” и дори спешния номер 112. Въпреки това институциите са се задвижили едва вчера, когато Община Трън е подала сигнал до Регионалната инспекция по околната среда и водите-Перник за добиване на материал от кариера в землището на село Ездимирци без издадени разрешителни. Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите-Перник ще уведоми компетентния орган в ситуацията – Министерство на икономиката. От Инспекцията бяха категорични, че дори за добив на материал за ремонтните дейности, фирмата трябва да има одобрено инвестиционно предложение и концесия, която се издава от Министерство на икономиката. Процедурата по издаване на такова разрешително е дълга.

Ремонтът на моста при местността “Секирица” в Трънско стартира в началото на месец октомври тази година. Ремонтът се наложи след тежкия пътнотранспортен инцидент със сръбски ТИР разрушил целостта на бетонните парапети на моста и пълното ограничаване при движението на жителите на Трън от и към града. При строителството се предвижда подобряване на експлоатационните характеристики на съоръжението, съответстващи на съвременните европейски изисквания за безопасност.

Информационният сайт Zapadno.com изпрати запитвания към Агенция “Пътна инфраструктура” и Областна администрация-Перник, които са свързани с дейностите, извършващи се в района на местността “Секирица”.

Разгледайте снимки от блокадата и следите от добив на инертни материали в района на село Ездимирци:

[maxgallery id=”30074″]

В публикацията са използвани снимки от Гергана Георгиева и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...