Ще има ли глоба за незаконния добив край Ездимирци и защо кметът не използва всички свои правомощия?

В Регионалната инспекция по околна среда и води няма постъпило инвестиционно предложение за добив на инертни материали и няма разрешителни за подобен вид дейност. Това става ясно от писмо на Инспекцията до Министерството на енергетиката, изпратено вчера по компетентност заедно със сигнала от жители на трънското село Ездимирци, научи репортер на Zapadno.com.

Според Закона за подземните богатства държавата регулира добивът на строителни и скалнооблицовъчни материали. Според член 90 от закона министърът на енергетиката осъществява цялостен контрол, а кметът на съответната Община осъществява контрол по извършването на търсене, проучване или добив на подземни богатства без издадено разрешение или предоставена концесия. Кметът може и да възложи своята контролна дейност на хора от администрацията си. Но защо кметът на Община Трън не използва всички свои правомощия?

Съгласно член 93 от Закона за подземните богатства „Който извършва добив на подземни богатства без надлежно предоставена концесия…, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с глоба или с имуществена санкция“. При първо нарушение санкцията е от 50 000 до 100 000 лева. При повторни и всяко следващо нарушение глобата може да стигне до 500 000 лева.

Тези нарушения могат да бъдат установявани с актове на оправомощени от кмета длъжностни лица от общинската администрация, на чиято територия се извършва нарушението (чл. 95, ал.2).

Кметският наместник и жители на Ездимирци вчера заявиха пред репортер на Zapadno.com, че инертния материал, добиван незаконно от района на селото, се карал на моста при местността “Секирица”, където в момента се извършва ремонт. Ремонтът е възложен от Агенция пътна инфраструктура (АПИ), която стопанисва пътя. На въпрос към АПИ получихме много бърз и подробен отговор, който гласи, че ремонтът при „Секирица“ предвижда изграждане на временен път, по който да преминава трафикът по време на укрепването на моста. Предвидено е през следващата седмица да завърши изграждането му, след което ще започнат възстановителните работи по конструкцията на моста. Дейностите се изпълняват от пътноподдържащата фирма в област Перник – Консорциум „ЗМБГ – Констракшън“ (с участници „ЗМБГ“ АД гр. София, „Лиел Констракшън“ ЕООД гр. Перник), с която АПИ има договор след проведена процедура по ЗОП.

На снимките от незаконния добив край Ездимирци се вижда багер с отличителни знаци на друга фирма, която може би е наета като подизпълнител на пътноподдържащия консорциум. Справка в концесионния регистър показва, че тази фирма има концесия за добив на инертен материал в село Студена, община Перник, но не и в трънското село Ездимирци.

Заради такива злоупотреби миналата година областният управител на Перник обсъди с министъра на енергетиката възможностите за разрешаване на подобни проблеми, тъй като незаконният добив в този сектор е един от основните проблеми, причиняващи както преки вреди за държавата в размер на милиони левове, така и проблеми, свързани с опазването на околната среда, горите и земеделските земи. В тази връзка Министерския съвет одобри промени в Наказателния кодекс, с който незаконният добив се инкриминира. Според одобрените промени добивът на подземни богатства без концесия се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба от 1000 до 20 000 лева. На същото наказание подлежи и лице, което транспортира, съхранява, преработва или продава незаконно добити подземни богатства. Когато деянието е в особено големи размери, наказанието може да стигне до 15 години лишаване от свобода и 500 хиляди лева глоба.

Ако сте пропуснали прочетете още по темата в публикацията: Кметски наместник и жители спряха добив от кариера за ремонт на мост в Трънско – СНИМКИ

В публикацията са използвани снимки от Гергана Георгиева, архива на Zapadno.com и пресцентъра на Областна администрация-Перник

Виж също...

Loading...