За първи път ще се проведе историческа възстановка на боевете край Брезник по време на Сръбско-българската война

Историческа възстановка по повод 133-годишнината от боевете край Брезник в Сръбско-българската война ще се проведе в средата на месец ноември, съобщават от Община Брезник.

Възстановката се организира от Община Брезник и национално дружество “Традиция”. Тя ще бъде съпътствана от програма, която ще се проведе на 11 ноември (неделя). Програмата ще започне с отдаване на почест и поднасяне на венци и цветя на паметника на героите от 2-ри пехотен Струмски полк, които са загинали в Сръбско-българската война през 1885 година. Паметникът се намира в Градската градина на Брезник.

Кулминационният момент на събитията ще е самата възстановка на битката на “Отряда на обречените” на капитан Стефан Кисов с Моравската дивизия по време на Сръбско-българската война. Възстановката ще бъде в местността “Чурек” в лесопарк “Бърдото” (в района на бившия пионерски лагер). Участие в историческото събитие ще вземат членовете на национално дружество “Традиция”. Възстановката ще започне в 11:00 часа.

В 12 часа ще бъде раздаден курбан по повод Архангеловден, на който се отдава почит на всички загинали във войните и прочутия и смел воин свети Мина.

Виж също...

Loading...