Общините Брезник и Трън са регистрирани в инициативата за безплатен безжичен интернет на обществени места

Общините Брезник и Трън са сред 227 общински администрации в страната, които са регистрирани за участие в инициативата на Европейската комисия WiFi4EU, съобщиха за Zapadno.com от дирекция „Информационни технологии“ на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Чрез инициативата ще се изградят мрежи за безплатен безжичен интернет на обществени места.

Преди дни Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията призова всичките регистрирани 227 Общини да проверят своите профили и документи, тъй като порталът на инициативата за безплатен безжичен интернет на обществени места WiFi4EU вече е активен и предстои да бъде обявен конкурс за финансиране от Европейската комисия. Други 38 общински администрации в страната не са регистрирани в инициативата, но могат да го направят.

През месец май тази година беше прекратен пилотният конкурс във връзка с инициативата за безплатен безжичен интернет. Сега се очаква времето за подаване за предложения ще е силно съкратено, вероятно в рамките на три дни. В началото на месец август тази година Министерството на транспорта, информационните технологии извърши поискана от Европейската комисия проверка на списъка с регистрираните български общини по инициативата. При проверката е установено, че всички 227 български общини, които са изявили желание за изграждане на безплатни, високоскорстни и висококачествени безжични мрежи отговарят на критериите за допустимост.

Финансирането по WiFi4EU ще се отпуска, отчитайки географския баланс, така че високоскоростните връзки да са от полза, както за жителите на отделните населени места в Европейския съюз, така и за техните посетители. Според оценките до 2020 година от схемата WiFi4EU ще се възползват между 6 000 и 8 000 местни общности. Инициативата WiFi4EU е предназначена за граждани и посетители на Европейския съюз, които ще имат безплатен достъп до безжичен интернет на обществени места, като паркове, площади, обществени сгради, библиотеки или здравни центрове на територията на Съюза. Wi-Fi точките за достъп могат да бъдат инсталирани от Общината и дружеството за инсталиране на WiFi, като се използва ваучер от Европейския съюз.

 

Виж също...

Loading...