Ще има ли най-накрая минерална вода „Аква Трън“ и концесия на извора в село Банкя?

В дневния ред на заседание на Общински съвет-Трън, което ще се проведе на 1 ноември 2018 година, е предвидено решение за избор на концесионер на минералния извор „Трънска Банкя“, предаде репортер на Zapadno.com.

Изборът им ще е лесен, защото има само един кандидат. Вторият кандидат беше отстранен от процедурата. Също като преди три години, единственият кандидат е варненската фирма „Акватек“ ЕООД и също като тогава, бившият концесионер Диана Кишкилова обжалва този избор.

През месец май първо читателите на Zapadno.com научиха, че Община Трън ще отваря предложения за концесията на „Трънска Банкя“ седмица преди КЗК да разгледа жалбата на Кишкилова. Сега може да се окаже, че Общинският съвет на Трън ще избере концесионер дни преди Върховният административен съд да се произнесе дали процедурата за избор на концесионер е валидна. Пред репортер на Zapadno.com Диана Кишкилова съобщи, че на 5 ноември има насрочено дело по нейното обжалване.

„Не може да се твърди, че някой ще подпише договор за концесия преди да излезе решението на Върховен административен съд“ – казва Кишкилова. „Аз задавам въпрос – как някой може да предвиди какво ще е решението на Върховен административен съд? Това какво означава – оказват въздействие върху съда?“

Според бившия концесионер, разделил се с минералната вода, заради неплатени задължения към Общината и работниците си, не може да има пропуск в документацията за една концесия. Самата Комисия за защита на конкуренцията е признала, че има пропуски. Миналият път след обжалването Върховният административен съд е отменил решението на Общинския съвет за избор на варненската фирма. „Не виждам защо Върховен административен съд един път ще се произнесе в тяхна полза, а друг път няма да се произнесе. Ако не дай си Боже на тричленка, по някакви неведоми пътища Господни, спечелят, аз имам право да обжалвам на петчленка, защото това върло противоречи с практиката на Върховен административен съд. Аз съм права – трябва да има закони. Ще пиша и до Бойко Борисов, и до правната комисия в парламента, до главния прокурор, до Европейската комисия и съд.”, заключи Кишкилова и уточни, че отново ще присъства на заседанието на Общинския съвет на 1 ноември, когато ще се разглежда този въпрос.

С решението си през 2015 година Общинските съветници на Трън избраха ДЗЗД “ТРЪНСКА АКВА“ с основен участник „Акватек“ ЕООД. Преди процедурата на Общината да бъде спряна от Върховния административен съд, тъй като се оказва, че е незаконосъобразна, условията на концесията предвиждаха в продължение на 35 години Общината да поучава еднократно годишно концесионно плащане в размер на 20 500 лева. Инвестиционната програма, която концесионерът трябваше да изпълни за целия срок на концесията беше над 3 милиона лева.

В навечерието на 2018 година с Решение на кмета на Община Трън от 18 декември 2017 година стартира нова процедура за избор на концесионер за минерален извор. Пет месеца по-късно беше отворена офертата на единствения допуснат кандидат. Това отново е варненската фирма „Акватек“ ЕООД. Срокът на концесията отново е 35 години и от тази дейност годишно в бюджета на Трън ще влизат 23 000 лева. Първоначалната идея е водата да се продава под името „Аква Трън“. Фирмата планира изграждане на бутилиращо предприятие с модерно оборудване. Още не е ясно на каква цена ще се продава трънската вода, но според документацията на кандидата за една продадена малка бутилка минерална вода, Общината ще печели по-малко от половин стотинка. Още подробности за предложението на концесионера вижте в материала: 23 000 лева годишно за Община Трън, ако даде минералната вода на „Акватек“ ЕООД

Виж също...

Loading...