Брезничани научиха защо България трябва да се гордее от спасяването на българските евреи

Събитие посветено на 75-годишнината от спасяването на българските евреи се проведе по-рано днес в град Брезник. На срещата присъстваха граждани на град Брезник и официални гости, сред които председателят на фондация “Цедека – Шалом” и член на Управителния съвет на Организация на евреите в България „Шалом“ Максим Бенвенисти, областният управител на Перник Ирена Соколова и кметът на Община Брезник Васил Узунов, предаде репортер на Zapadno.com.

Събитието се проведе в малкия салон на народно читалище “Просвещение-1870” и беше съпътствано от изложба с “Незабравените лица на спасението”, която беше подредена във фоайето. Брезничани научиха защо българите трябва да се гордеем от спасяването на българските евреи. В началото думата беше дадена на областния управител Ирена Соколова. “Добре дошли на всички поканени на днешното събитие, което е много специално, различно може би от всичко, което сте били досега. Заедно с това на територията на област Перник и специално на територията на община Брезник е второ по рода си, с което сме много горди. Става въпрос за събитие, с което отбелязваме 75-годишнината от така нареченото “спасяване на българските евреи” – годишнина и събитие, което е изключително славно и носи толкова много толерантност и толкова много любов към човека в себе си. Интересното за спасяването на българските евреи е това, че нито една друга държава, която е била в сходно на нашето положение по време на Втората световна война, тогава когато България е съюзник на Германия.”, каза в своето слово Ирена Соколова.

Председателят на фондация “Цедека – Шалом” и член на Управителния съвет на Организация на евреите в България „Шалом“ Максим Бенвенисти благодари на Ирена Соколова и кметът на Брезник Васил Узунов за съдействието, което са оказали при изграждането на първата в България паметна плоча на евреите, полагали принудителен робски труд по време на Холокоста в периода 1941 – 1944 година в местността “Гледан” край града.

Кметът Васил Узунов също отправи приветствие и добави името на народния представител Александър Симов. По време на Втората световна война той и още 42 народни представители начело със заместник-председателя на Народното събрание тогава Димитър Пешев, които в условията на война и под заплаха за личната си сигурност и политическа съдба застават открито срещу натиска за депортирането на българските евреи. “Тогава той е бил народен представител от Брезнишкия район. Когато господин Бенвенисти предложи да изградим тази плоча, отначало не разбирах за какви става въпрос, но след това прочетох повече. Наистина видях, че това има смисъл. Радвам се, че за първи път в България такъв паметник беше изграден в Брезник. Силно се надявам никога да не забравяте, че нашият град колкото и да е малък е имало и хора, които не са били безразлични към съдбата на ближния си.”, каза кметът на Община Брезник Васил Узунов.

Максим Бенвенисти разказа на брезничани за събитията по време на Холокоста в Европа в периода на Втората световна война. “Тук искам да кажа, като човек, като българин от еврейски произход, като син на един от тези, които през 42-а година е работил на кариерата и главно като човек, който съществува благодарение на българския народ. Защото, ако баща ми и близките ми са били изпратени в лагерите на смъртта, днес нямаше да съществувам. В Македония има 100 евреи, заедно със съпругите и съпрузите си – християни при 7-хилядно еврейско население. В нашата страна, а и във всички страни винаги е имало много хора, които по различни причини нямат нищо против да очернят народа и родината си. Това, че е имало еврейски трудови групи не е срам за българския народ. То е позор за германските нацисти, защото те са наложили тези условия. Разбира се, те са имали българските слуги, но коя велика сила си няма си няма своите хора в една по-малка държава. Да благодарим на вашите лидери и да благодаря на вас, защото лидерите никога не могат да вземат решение, ако народът не е зад тях.”, каза председателят на фондация “Цедека – Шалом” и член на Управителния съвет на Организация на евреите в България „Шалом“ Максим Бенвенисти.

Той поясни пред присъстващите, че всеки българин трябва да се гордее от спасяването на българските евреи. “Спасител на българските евреи – това е българският народ и българското общество. Имената сами по себе си, нито имат потенциала, нито имат куража да решат такъв тежък въпрос по време на война, ако нямат зад гърба си позицията на хората. Обикновените български хора са спасителите, които 3 години живеят със своите съседи, помагат им с каквото могат. Нито един българин не си е окървавил ръцете с еврейска кръв по време на Холокоста. Вие знаете ли колко малко народи могат да кажат за своите граждани това нещо? Ако трябва да бъда точен това са финландците, датчаните, норвежците и италианците.”, сподели още Максим Бенвенисти.

По време на събитието по темата взе отношение и историкът от Брезник Аниела Асенова.

Събитие, посветено на 75-годишнината от спасяването на българските евреи ще се проведе и в град Трън на 9 ноември. Инициативата ще се състои в народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” и ще започне в 14:00 часа.

Виж също...

Loading...