Изложбата “Незабравените лица на спасението” показаха в брезнишкото читалище “Просвещение-1870” – СНИМКИ

Изложба с откъси от книгата “Незабравените лица на спасението” беше показани пред брезничани в местното народно читалище “Просвещение-1870”. На 14 табла бяха представени откъси от изданието, а самата изложба беше съпътстваща на инициативата по повод 75-годишнината от спасяването на българските евреи, която се проведе по-рано днес в Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

В историята забравата е тежка присъда. Можи би най-тежката. Ние, българските евреи и нашата организация “Шалом” вярваме, че личностите, които помогнаха на еврейската общност в България в страшните години на Холокоста в Европа, най-малко заслужават такава присъда. Забравата на тези, които спасиха бащите и майките ни, бабите и дядовците, е недопустима за нас, а и би било неуважение към предците ни. Ние, наследниците, решихме да се заемем със съставянето на списък на незабравените лица на нашето, еврейското спасение в България в годините на Втората световна война. Изброяването на хора и организации е рисковано начинание и съставителите могат да бъдат обвинени в непълнота, в некомпетентност, политически или други пристрастия. Организация на евреите в България “Шалом” пое този риск с разбирането, че няма съвършени дела, но че е наш дълг да помогнем за прецизирането на историческото познание за времето на преследването на евреите в България: януари 1941 – септември 1944 година. Този период трайно записа в историята имената на хората, които проявиха доблест, смелост и деятелност за реализирането на високохуманната кауза – предотвратяването на депортацията на евреите, български граждани, в нацистките лагери на смъртта. На тях и на още много други, които засега не са познати и включени в нашия списък, посещаваме тази книга, споделят авторите на книгата “Незабравените лица на спасението”, която е посветена на 75-годишнината от спасяването на българските евреи.

Освен изложбата, брезничани имаха възможност да научат повече за спасяването на българските евреи по време на Холокоста. Срещата с местната общност се проведе в малкия салон на читалището, а официални гости бяха председателят на фондация “Цедека – Шалом“ и член на Управителния съвет на Организация на евреите в България „Шалом“ Максим Бенвенисти, областният управител на Перник Ирена Соколова и кметът на Община Брезник Васил Узунов. Прочетете още по темата в публикацията: Брезничани научиха защо България трябва да се гордее от спасяването на българските евреи

Разгледайте снимки от изложените откъси от книгата “Незабравените лица на спасението”, които обективът на Zapadno.com засне:

[maxgallery id=”30312″]

Виж също...

Loading...