Игумените на Погановския и Суковския манастир пристигнаха в Брезнишко за храмов празник на светата обител над Гигинци – СНИМКИ

Храмовият празник на Църногорския манастир „Свети безсребърници и чудотворци Козма и Дамян“ над брезнишкото село Гигинци започна тази сутрин с водосвет на фиалата в светата обител, предаде репортер на Zapadno.com.

Специални гости на храмовия празник са духовници от Сърбия и Румъния. Това са игуменът на Погановския манастир йеромонах Мардарий, игуменът на Суковския манастир йеромонах Серафим и отец Нелуц Опря-  представител на Румънската патриаршия при Българския патриарх. Участие във водосвета взеха още архимандрит Никанор – игумен на Църногорския манастир, отец Михаил и протойерей Констатин.

След като беше направен водосвета започна празнична Света литургия в новия храм на манастира. В 10:30 часа пристигнаха 100 деца от училища в Брезник, Радомир и Перник. Те бяха поръсени със светена вода, след което разгледаха манастира. Децата са поканени в манастира по повод 1 ноември – Деня на народните будители и храмовия празник на светата обител. От манастира са приготвили празничен обяд за малките си гости.

На 1 ноември православната църква почита светите безсребърници и чудотворци Козма и Дамян от Асирия. Това е и празникът на Църногорския манастир, който носи имената на чудотворците.

Разгледайте снимки от началото на храмовия празник в Църногорския манастир:

[maxgallery id=”30412″]

Виж също...

Loading...