Племенник на твореца, направил скулптурата на Кирил и Методий в Слаковци показа картини в нестандартна изложба – СНИМКИ

Племенникът на Атанас Иванчев – скулпторът направил скулптурния паметник на Свети Свети Кирил и Методий в брезнишкото село Слаковци показа нестандартна изложба с картини от твореца, предаде репортер на Zapadno.com.

Експозицията с картини беше подредена в стара полуразрушена къща и беше показана днес, на откриването на реставрирания паметник на светите братя Кирил и Методий, състояло се по-рано днес в селото. “Тези картини са в моя личен архив. Това са картини, които той преди смъртта си ми даде в една папка, за да ги съхраня за по-добри времена. И да се надяваме, че тези времена са дошли. Ще го запомня с всичко най-добро – упорит, изключително скромен и трудолюбив. Толкова трудолюбив човек не съм виждал.”, сподели Методи Методиев – племенник на Атанас Иванчев.

Той избрал да експонира картините на стените на полуразрушената къща, защото именно те са здравото звено, което той е влагал в работата си. Произведенията на изкуството ще бъдат дарени за съхранение в Регионален исторически музей-Перник, сподели още родственикът на Атанас Иванчев. “След неговата смърт минаха точно 40 години и неговият дух е все още тук, ако ме разбирате. Той е дълбоко свързан със Слаковци. Въпреки че в досието му пишеше, че не е родолюбив и така нататък, той много обичаше родината. Неговото чувство за принадлежност към този род беше толкова силна, че рядко срещам човек, който може да го прави това. Неслучайно направи и скулптурата. Той идваше тук и черпеше енергия от това поле, от разнородния цвят на земята, на камъните и на хората.”, каза още Методи Методиев.

Разгледайте снимки от изложбата, която беше подредена в Слаковци по-рано днес:

[maxgallery id=”30451″]

Прочетете още по темата в публикацията: Слаковци – единственото село в Българи, в който има паметник на Св. Св. Кирил и Методий – СНИМКИ

Виж също...

Loading...