Слаковци – единственото село в България, в което има паметник на Св. Св. Кирил и Методий – СНИМКИ

1 ноември ще остане в историята на брезнишкото село Слаковци като паметен ден за населеното място. Причината е, че в Деня на народните будители тържествено беше открит реставрираният скулптурен паметник на Свети Свети Кирил и Методий. Стотици жители и гости изпълниха площада на Слаковци на паметното събитие, предаде репортер на Zapadno.com.

Официални гости на церемонията бяха: кметът на Община Брезник Васил Узунов, председателят на Общински съвет-Брезник Виолета Младенова, заместник-кметовете на Община Брезник Мария Добревска и Иван Бъчваров, областният управител на Перник Ирена Соколова и главният секретар на Областна администрация-Перник Цветана Пиралкова. Празничното събитие беше уважено и от представители на БСП-Брезник, кметове, кметски наместници и секретари на народни читалища от община Брезник.

Церемонията започна с кратък рецитал, който млади самодейци от Брезник направиха. След рецитала думата беше дадена на кметът на село Слаковци Димитър Димитров. “Днес отбелязваме 1 ноември – Ден на народните будители, а в същото време използваме този повод, за да открием паметник на светите братя Кирил и Методий. Те са символ на българската писменост и култура, които излъчват достолепие и мъдрост. Дълги години паметникът беше част от сградата на училището в нашето село. Историята започва няколко години след откриването му. Първоначално на училищната сграда, местният художник Атанас Иванчев поставя статуя на мъж и жена, държащи в ръцете си сърп и чук, но впоследствие решава и със своя баща Методи Иванчев, на мястото на тази първа статуя да изработят и поставят скулптурата на светите братя Кирил и Методий, защото самото училище носеше тяхното име. Всяка година на 24 май, на този хубав празник, посветен на българската писменост и култура, паметникът го окичвахме с цветя и венци като изразявахме нашата признателност към братята-първоучители. Но за жалост през 1996 година училищната сграда бе продадена на частно лице, което впоследствие го разруши. Единственото останало от него е тази скулптура на Кирил и Методий. С общи усилия и съвместно с фирма “Трейс Рисорсиз”, на която изказвам искрени благодарности, тя обяви и благотворителна кампания за набиране на средствата и така, кой с каквото можа, възстановихме паметника. Голямо участие в средствата се включи и Община Брезник в лицето на господин Узунов и паметникът бе завършен в този му вид. Благодарим на фирма “Трейс Рисорсиз” за оказаната помощ и за тяхното съдействие, благодарим и на реставратора Владимир Точев Решарски, който се справи със задачата. Вече го имаме и като наши жител, защото впоследствие си купи имот и се засели тук. Радваме се, че днеска между нас са и наследниците на Атанас Иванчев – негови племенници, роднини. Благодарим на племенника му Методи Иванчев за това, че спомогна за направата на фундамента и поставянето на паметника. Затова нека този пантеон да напомня на младото поколение, че в селото е имало просветна дейност и въпреки че нямаме училище, да не забравяме това, което са направили нашите предци. Затова продължител на тези духовни ценности ни остава читалището, което ще съхранява нашият бит и култура и го съхранява в момента. Бъдещи потомства, пазете и съхранявайте това, което имаме.”, каза кметът на село Слаковци Димитър Димитров в своето приветствие.

На събитието бяха връчени благодарствени грамоти на: фирма “Трейс Рисорсиз” за активно съдействие и огромна отзивчивост за възстановяване и откриване на скулптурния паметник; Методи Иванов Методиев за участие в подготовката при поставяне на паметника; Владимир Точев Решарски за реставриране на скулптурната фигура, направена през 1964 година от скулптора Атанас Методиев Иванчев; кметът на Община Брезник Васил Михайлов Узунов за активен принос в опазване на идентичността, историята и културата на народно читалище “Искра” – село Слаковци.

Кметът на Брезник Васил Узунов също отправи приветствие към гостите на събитието. “Днес е 1-ви ноември – Денят на народните будители. На тази дата България отдава своето преклонение на многобройните просветители и книжовници, успели да съхранят българския език и културата. Нашите най-дълбоки корени, към които задължително трябва да се връщаме, са свързани с онова, което създават светите братя Кирил и Методий – кирилицата, на която днес пишат милиони славяни. Ние, българите рядко се замисляме какъв подвиг извършват светите братя и техните ученици, за да запазят и разпространят българското слово. Това е кауза, която ни е особено нужда днес, когато искаме освен съвременна държава, да бъдем и държава на духа – силна, обединена около своите културни ценности, която поглеждайки назад и осмисляйки достиженията на миналото си може успешно да върви напред. Не са много местата в България, на които има издигнати паметници на Кирил и Методий, а те го заслужават. От днес такова място става и село Слаковци. С възстановяването на паметника тук, искрено се надявам това място да стане свято за всички нас и за бъдещите поколения. Всички ние имаме честта и моралното задължение да завещаем на поколенията от всяко кътче на родината онези паметни знаци, чрез които можем да се чувстваме горди, че сме българи. Нека на всички празници какъвто е днешният на паметника да има цветя в знак на уважение и преклонение към безсмъртното дело на светите братя Кирил и Методий. Честит празник!”, приветства кметът на Община Брезник Васил Узунов.

Думата беше дадена и на областния управител на Перник Ирена Соколова. В приветствието си тя отбеляза, че село Слаковци е единственото село в България, в което има паметник на Свети Свети Кирил и Методий. “Честит 1-ви ноември – Денят на българските будители. Празник, на който с умиление, с радост, с преклонение и с много възхищение гледаме на хората, които подават ръка в най-невръстните ни години, за да ни учат от първото “а” – “б” на цялостно отношение към живота, към културните ценности, към начинът, по който общуваме по между си, към всичките онези от които имаме нужда и които без възпитанието в културата няма никога да можем да усвоим. Прекрасен е и поводът, по който се събираме днес, защото на Денят на будителите да откриеш паметник на двамата български братя Кирил и Методий, творците и сътворителите на българската азбука – това е огромна привилегия. Единственото село в област Перник, в което има паметник ще бъде Слаковци. Но още по-интересното е, че това е единственото село в България, в което ще има паметник на светите братя Кирил и Методий. Голяма гордост за вас.”, каза областният управител Ирена Соколова.

Бивш учител от училището на село Слаковци също приветства гостите на церемонията. “Скъпи гости, всичко от село Слаковци, благодарим че се осъществи една мечта – паметникът да бъде запазен, да бъде поставен в центъра на селото и само мога да кажа: Гордейте, че имате този паметник, само вие! Не знам дали има другаде в цяла България. Много съм доволна, много съм щастлива. Благодаря ви много на всичките. Дълги години прекарах тук, учителка и съм горда. Честит празник на всички колеги за 1-ви ноември и ви пожелавам да сте живи и здрави. Благодаря ви!”, каза преподавателят.

След словата кметът на Слаковци, кметът на Община Брезник и областният управител на Перник откриха реставрирания паметник.

Програмата продължи с танци и песни, изпълнени от самодейци от Брезник и Слаковци.

Разгледайте снимки от откриването на реставрирания паметник на Свети Свети Кирил и Методий в село Слаковци, които обективът на Zapadno.com засне:

[maxgallery id=”30446″]

Виж също...

Loading...