Стена с великите български владетели посреща ученици, учители и гости на училището в Ноевци – СНИМКИ

В навечерието на Деня на народните будители стена с велики български владетели беше открита в основно училище “Христо Смирненски” в брезнишкото село Ноевци. Инициативата за стената е част от проекта “Наследството от великите български владетели”, който е бил одобрен за финансиране от договор за сътрудничество между „Асарел Инвестмънт“ и Община Брезник. Това сподели пред репортер на Zapadno.com директорът на училището Ивелина Ангелова.

Идеята на проекта е била в сградата на училището да бъде направена стена на славата, на която да бъдат показани по-изявените български владетели от 681 година до началото на Третата българска държава. “Има и карти, които показват българската държава във всеки един период, който сме разгледали. Ако тази стена на славата трябваше да изглежда в нормалните си мащаби тя може би щеше да започне от началото на училището и нямаше да ни стигне. Има и много други владетели, които не успяхме да поберем във формата на стената. Избрали сме най-изявените и съответно сме сложили към всеки период карта с размерите на българската държава по това време, съответно дали е била по-малка или по-голяма. Накрая завършваме с Освобождението на България и двамата български владетели Княз Александър І Батенберг и цар Фердинанд, с което приключваме стената на славата.”, поясни директорът Ивелина Ангелова и добави, че към стената са добавени две послания и историческа библиотека.

Библиотеката е съставена от ценни исторически книги, които са закупени със средствата, отпуснати за одобрения проект. “Едно от нещата, които на мен и на децата им направи изключително голямо впечатление беше “История славянобългарска”, защото преди 2 дни изучавахме със седмокласниците творчеството на Паисий. До момента те не бяха виждали съответно книгата как изглежда и какво има вътре. Беше изключително интересно това нещо. Подбрали сме такива книги, които да бъдат подходящи за различните възрасти – за по-малките с повече илюстрации, за по-големите – малко по-обемни книги.”, добави още директорът. Към стената е добавено и копие на ризница на български владетел към което има шлем, щит с прабългарски знаци и първото знаме – конската опашка.

Стената с великите български владетели е направена на втория етаж на училището, където ученици, учители и гости на школото преминават за различните административни стаи и ученически кабинети. Вчера, 31 октомври беше направено и символично откриване на новата придобивка на училището, в което ученик изрецитира думи на Паисий Хилендарски.

По време на направата на стената непринудено са се включили и ученици, гледайки как директорът на училището им оформя различните елементи. Децата са направили добро впечатление на своите учители, тъй като са показали изучените знания за българската история и правилно са поставяли различните биографии и снимки на владетели.

Проектът ще трябва да бъде финализиран до месец декември, а в него са включени още инициативи. “Планираме проектът да бъде завършен с една викторина, в която да участват всички ученици от училището, за да може те да покажат наистина с какво се гордеят и дали сме постигнали целта да ги върнем назад в миналото, да имат знанията, които се очакват от тях. Другото нещо е малка музейна експозиция, която да бъде със събрани предмети от нашите баби и дядовци. Тоест да имат кът, в който да се съхранява част от тяхното минало, което те са намерили и успели да донесат в училище.”, поясни директорът на училището Ивелина Ангелова.

Идеята на проекта е да покаже на учениците славното българско минало, което да им спомогне да се развиват смело напред. “Наблюдавайки цялото ни общество и главно ние, учителите подрастващото поколение, смятам че имаме нужда от такива будители и хора, които да покажат на тези деца, че има наистина смисъл да се върнат назад и да погледнат по-смело напред. Именно от това, че имаме светло бъдеще и за да имаме светло бъдеще. В навечерието на този празник съм изключително горда, че е на стената на нашето училище е тази стена на славата. Смятам, че децата няма да я подминават, а напротив, защото това ми направи впечатление още първия ден, в който започнахме да правим този проект.”, коментира още Ивелина Ангелова.

Разгледайте снимки от стената на българските владетели и историческата библиотека към него:

[maxgallery id=”30373″]

Виж също...

Loading...