Областният управител: Ремонтът на моста при „Секирица“ се оскъпява, Общината е дала съгласие за добива край Ездимирци

Ексклузивно пред репортер на Zapadno.com областният управител на Перник Ирена Соколова коментира ситуацията около ремонта на моста при местността „Секирица“ в община Трън. Публикуваме блиц интервюто с губернатора без съкращения, с цел максимално изясняване на сложния казус около единствения асфалтиран път, който свързва община Трън с останалата част от България.

Ремонтът се наложи след тежък пътнотранспортен инцидент със сръбски ТИР, разрушил целостта на бетонните парапети на моста. Катастрофата се случи преди една година в нощта на осми срещу девети ноември 2017 година. В началото на октомври 2018 година беше даден официален старт на ремонта на съоръжението в присъствието на областния управител на Перник, председателя на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” инженер Светлозар Глосов, директорът на Областно пътно управление-Перник инженер Румен Сачански, директорът на Областна дирекция МВР-Перник комисар Димитър Попов и кмета на Община Трън.

Работата по моста предвижда изграждане на временен път, по който да преминава трафикът по време на укрепването на моста, съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура” за читателите на Zapadno.com. След изграждането му ще започнат възстановителните работи по самата конструкция на моста. „Дейностите се изпълняват от пътноподдържащата фирма в област Перник – Консорциум „ЗМБГ – Констракшън“ (с участници „ЗМБГ“ АД гр. София, „Лиел Констракшън“ ЕООД гр. Перник), с която АПИ има договор след проведена процедура по ЗОП“, гласи още информацията от държавната пътна агенция.

Изграждането на временния път беше съпътствано с недоволство от местните хора, че за ремонта се използва скален материал от бивша кариера в село Ездимирци. Вижте още в публикацията: Кметски наместник и жители спряха добив от кариера за ремонт на мост в Трънско. Стана ясно, че според законите на страната държавата регулира добива на строителни и скалнооблицовъчни материали и в тази връзка Регионалната инспекция по околна среда и води-Перник е сигнализирала Министерството на енергетиката за незаконния добив, тъй като в Инспекцията няма постъпило инвестиционно предложение за добив на инертни материали и няма разрешителни за подобен вид дейност. Вижте подробности в публикацията: Ще има ли глоба за незаконния добив край Ездимирци и защо кметът не използва всички свои правомощия?
Вчера, 1 ноември, на заседание на Общинския съвет в Трън кметът на Общината Цветислава Цветкова съобщи, че именно общинската администрация на Трън е подала сигнал до Регионалната инспекция по околна среда и води-Перник за незаконния добив. „Прекратили сме тази дейност, но в началото си позволиха и малко своеволия докато се получи сигнал и се разбере какво се случва“, заяви Цветкова и допълни: „Днес съм подала сигнал в полицията, защото според мен пътното платно, което е направено е много тясно. Първият ТИР, който премине ще е в реката.“, каза вчера кметът на Трън Цветислава Цветкова.

Няколко часа преди изказването на кмета на Трън, направихме интервю по темата с областния управител на Перник. Ето неговите отговори, специално за читателите на Zapadno.com:

Госпожо Соколова, някакъв контрол осъществявате ли на ремонта на моста?

“В момента текат ремонтните дейности, изграден е паралелен временен мост, по който се придвижват моторните превозни средства, така че да може да бъде отремонтиран основния, уширен и с лека промяна на траекторията на трасето, така че да има по-добра проходимост впоследствие.

Няма затруднение, има фирма подизпълнител. Основната фирма-изпълнител е “Калистратов Груп”. Фирмата подизпълнител, която помага на местно ниво е “ДЛВ”, стиковат заедно и работят.

Имаше малко трудности с добиването на скална маса от кариерата, която е в близост до Трън. Възроптаха местни хора, че не биха искали да се взима от този насипен материал. Това доста оскъпява, тъй като сега чакълът трябва да се кара от 70 километра разстояние.”

Това законно ли е било, ще има ли санкции за фирмата?

“Не е незаконно, защото в случая там има общински терен. Това е в помощ на хората. Но това е тема, която впоследствие ще се изяснява. Важното е, че работата в момента върви по план. И днес имам среща с господин Калистратов, изясняваме детайли. За мен най-важно от всичко е да приключим максимално бързо, разбира се със 100-процентово качество на изпълнението, защото това е единственият подстъп към Трън.”

Но казвате, че не е незаконно да се добива от тази кариера там, както са добивали?

“Това, което аз знам със сигурност е, че има терен, който е общински, от който може да се добива. Има хора, които са възроптали за това, че се взима скална маса.”

Имало ли е разрешение за добиване от Общината?

“Да, да, Общината е с пълен комплект документи.”

Дала е съгласие?

Разбира се, нали Общината съдейства максимално, за да може да…

Значи там на кариерата има и държавен, и общински имот?

“Точно така. Не държавен, а частен по-скоро и има проблем с него…”

В публикацията са използвани снимки от Гергана Георгиева и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...