80 човека ще пресъздадат битката край Брезник от времето на Сръбско-българската война

Участие във историческата възстановка по повод 133-годишнината от боевете край Брезник в Сръбско-българската война ще вземат 80 души от национално дружество „Традиция“. Това каза пред репортер на Zapadno.com заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска.

Участниците във възстановката на битката ще бъдат облечени в автентични сръбски и български униформи. “На практика ще покажат реалната битка, която се е провела в местността “Чурек” на “Бърдото”. Каня всички жители и гости на община Брезник и на съседните наши общини, всички жители на област Перник да заповядат, защото наистина ще бъде много интересно и много вълнуващо, надявам се.”, сподели зам. кметът Мария Добревска.

Малко са писмените данни или вещи на участниците в битката, които се съхраняват във фонда на Общински исторически музей-Брезник. “Целта ни е, както сме обявили и такава инициатива за 5-ти конен полк, сега оттук нататък ще обявим и такава за набиране на важни документи, свидетелстващи за участници в тази битка и вещи, които близки и роднини на участници могат да дарят. Малко са хората от нашия край, които са се сражавали в битката. Има хора от село Слаковци, които са участвали в тази битка. Повечето участници са били от други региони на нашата страна – от Видинско, от Монтанско, от Врачанско. Тогава при мобилизация са се събирали хора от цялата държава, така че в тази битка са малко хората от брезнишка община, които са участвали.”, поясни заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска.

На паметното събитие ще бъдат поканени кметовете на населените места в страната, от които са били участниците в самата битка преди 133 години. Около 30 са населените места в страната към които ще бъдат отправени покани за присъствие на възстановката. Загиналите в битката край Брезник са били 93-ма човека.

На 11 ноември за първи път в Брезник ще се проведе възстановка на историческата битка от 1885 година в региона по време на Сръбско-българската война. Тя се организира от общинската администрация и национално дружество „Традиция“. Прочетете още по темата в публикацията: За първи път ще се проведе историческа възстановка на боевете край Брезник по време на Сръбско-българската война

Виж също...

Loading...