Билинският манастир в Брезнишко е сред първите, които преди 5 века установяват контакт с Русия

Днес отбелязваме Архангелова задушница, която е наречена така, заради последващия празник на свети Архангел Михаил на 8 ноември. Това е повод да разкажем повече за един от манастирите, чията църква е посветена на свети Архангел Михаил. Това е Билинският манастир, който се намира на около 2 километра от брезнишкото село Билинци. Днес е запазена само църквата и част от околния зид, съобщава InLife.bg.

Сведенията за този манастирски комплекс синтезира в свое проучване доктор Калина Минчеваот Софийски университет „Свети Климент Охридски”. То е публикувано в изданието „Църкви и манастирите в Югозападна България от XV-XVII век. Ч. 1.” (София, 2007). За историята на обителта, изследователката споделя: Билинският манастирът е основан още преди завладяването на българските земи от османците, макар че за първи път се споменава в бележка от 1587 г., публикувана от Иларион Руварац. В нея той е изброен сред манастирите, които първи установяват контакт с Русия. Вероятно манастирът е изографисан през ХVII в. със средства на монахиня, ако се съди от ктиторското изображение.”

Според учените църквата е изографисана на два етапа, които са свързани със ХVІІ век. Доктор Калина Минчева изказва съжалението си по повод опит на монах отпреди няколко години да освежи запазените стенописи, което им е навредило сериозно. Повече за изображенията и манастирската църква, може да прочетете в публикуваната статия на изследователката, която е достъпна онлайн.

Билинският манастир „Свети Архангел Михаил“ е един от одобрените за възстановяване по проект.

Виж също...

Loading...