Пощенски марки посветени на 140-годишнината от Учредителното събрание на Княжество България ще се отпечатат през 2019 година

Тематичният план за издаване на пощенски марки, на пощенски продукти и на специални пощенски печати за 2019 година е утвърден от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Филателната година ще започне с пускане в употреба на пощенско-филателно издание, посветено на 125 години от публикуването на първото самостоятелно издание на романа „Под игото“. За своеобразен финал на 2019 година е предвидена пощенска марка „Български народни носии“, съобщиха от пресцентъра на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Тематичният план включва няколко издания по повод навършването на 140 години от Учредителното събрание на Княжество България; обявяването на София за столица на България; учредяването на Министерството на външните работи и на Български пощи. Предвидено е съвместно издание с Русия на тема „Винопроизводство“, както и пощенска карта, посветена на двустранните дипломатически отношения с Япония.

За колекционерите на пощенски марки интерес ще представляват изданията за 50 години от стъпването на човек на Луната; 150 години от рождението на Махатма Ганди; 140 години от рождението на Айнщайн; 450 години от рождението на Караваджо.

Утвърденият от министър Росен Желязков тематичен план за 2019 година, е изготвен на базата на предложения на организации, институции и физически лица, които бяха селектирани от Специализирания експертен съвет по маркоиздаване.

Виж също...

Loading...