Брезничани и институции облагородиха пространството около паметната морена за битката край Брезник – СНИМКИ

Пространството около паметната морена за битката край Брезник от 1885 година, която се намира в местността “Чурек” на лесопарк “Бърдото” беше облагородена със зеленина на днешната историческа за района дата – 6 ноември, предаде репортер на Zapadno.com.

В инициативата активно участие взеха ученици от брезнишкото средно училище “Васил Левски”, заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска и историкът Аниела Асенова. От териториално поделение “Държавно горско стопанство-Брезник” също оказаха съдействие с даряването на два декоративни храста от горски разсадник в местността „Старият яз”. Служители на Община Брезник пък бяха подготвили дупките за засаждане на растителността, след което общинския противопожарен автомобил я освежи с вода. Кратко слово към присъстващите отправи Аниела Асенова. “Точно на този ден е бил Брезнишкият бой, за него много се говори. Ще се говори и оттук-нататък, защото за първи път в нашия край ще има едно страхотно събитие. В това отношение община Брезник изпреварихме и Трън, и Сливница. Досега дълги години се правеше само един поход от Сливница, през Гургулят и идваше в Брезник.”, каза историкът от Брезник Аниела Асенова. Тя допълни, че днешната дата, 6 ноември е подходяща за облагородяване със зеленина на паметната морена. Историкът припомни участието на капитан Стефан Кисов, предвождал Радомирския отряд при боевете край Брезник и в бойните сражения по време на Сръбско-турската война “Капитан Кисов е участвал в Сръбско-турската война през 1876 година. Той получава колан и грамота от крал Милан Обренович. След това, когато крал Милан тръгва срещу България, той със своя отряд спира 15-хилядната Моравска дивизия, за да не удари нашите в гръб, в Сливница. Това е заслугата на капитан Кисов.”, поясни още Аниела Асенова.

Началото на инициативата по облагородяване беше поставено с рецитал на стихотворението “Новото гробище над Сливница”, който беше представен от деветокласници на брезнишката гимназия. Вижте още по темата в публикацията: Деветокласници от Брезник показаха патриотизъм като рецитираха „Новото гробище над Сливница“ в лесопарк „Бърдото“ – ВИДЕО. След рецитала учениците заеха лопати и засадиха двата храста заедно със здравец около паметната морена.

Заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска се обърна към учениците, класните им ръководители и Аниела Асенова, за да ги поздрави за участието им. “Благодаря на госпожа Асенова, която пое тази инициатива да облагородим малко мястото около паметника на загиналите в тази битка. Днешният ден е денят, в който тази битка се е провела тук, на това място. След няколко дни това място ще “оживее” и може да се върнем 133 години назад, за да видим как се е провела самата битка. Това, че днес, на този паметен за Брезник ден, това нещо се осъществява с инициативата на госпожа Асенова и с вас, уважаеми ученици, говори за това, че паметта на загиналите не е забравена. Тя ще бъде и ще пребъде и за идните поколения, ако разбира се вие го запомните всичко това и го предавате на вашите деца, защото това е нещо, което не бива да се забравя – как хората са загивали за свободата на родината. Благодаря ви още веднъж госпожо Асенова. Благодаря и на класните ръководители Ася Иванова и Стела Панова, и на всички вас.”, каза зам. кметът Мария Добревска.

Разгледайте снимки от инициативата по облагородяването, които обективът на Zapadno.com засне:

[maxgallery id=”30624″]

Виж също...

Loading...