Два пъти местната власт на Трън се е опитала да превърне бившия техникум в артцентър, ще се опита пак

Два пъти Община Трън е правила опити да получи финансиране от програма за трансгранично сътрудничество за възстановяване на бившия техникум по строителство и архитектура „Владо Тричков“ в града. Това е споделил кметът на Община Трън Цветислава Цветкова в кратко интервю пред БТА.

Идеята на общинската администрация е била да превърне разпадащата се сграда в артцентър, но проектът за това не е бил одобрен при кандидатстване. “Ще подготвим ново проектно предложение. Ако отново не получим финансиране, ще се опитаме със собствени средства да спасим сградата”, подчерта Цветислава Цветкова пред БТА. По думите и е жалко намиращият се в централната градска част на Трън исторически свързан с града техникум да остане без съдържание.

Наскоро беше извършен ремонт на покривната конструкция с цел да се запази останалото от бившия техникум. Стойността на ремонта беше близо 50 хиляди лева. Строително-ремонтните дейности включваха: демонтаж на компрометирана дървена конструкция; възстановяване на тухлен надзид; направа на стоманобетонен пояс; поправка на дървена покривна конструкция; подмяна на ребра, подпори и други; подмяна на дъсчена обшивка покрив; воалит под керемиди; препокриване с керемиди; покриване била и ръбове с капаци; натоварване и извозване на строителни отпадъци.

Заради окаяното състояние на сградата през лятото на 2017 година общинската администрация постави табела с надпис „Опасно! Преминаването строго забранено!“ на оградата на бившия техникум.

Виж също...

Loading...