Доброволци от Трън, Перник и София изградили стълбите с парапет в гората към трънския манастир “Св. Архангел Михаил”

Стълбите с парапет в гората, които водят към манастира “Свети Архангел Михаил” край град Трън са изградени от доброволци от региона. Това сподели пред репортер на Zapadno.com Жанета Соларова, която е един от инициаторите на изграждането на стълбите.

Помощното съоръжение е дело на няколко трънчани, които от деца се качвали към манастира. “Идеята се зароди много спонтанно. Ние от деца сме расли тук, качвали сме се и знаем, че е труден достъпът до манастира. Съвсем спонтанно решихме тази тясна и стръмна пътека да видим дали можем да я направим поне със стълби. Тръгнахме трима-четирима човека, присъединиха се към нас хора. Те искат да останат анонимни, няма да кажа кой е участвал в пътеката, защото го направиха от все сърце. Присъединиха се хора от Перник, присъединиха се хора от София – хора, които нямат нищо общо с Трън. Просто разбраха от нас, че правим нещо, което е по-нестандартно.”, каза Жанета Соларова. Община Трън е съдействала за изграждането на пътеката с предоставяне на материали.

Парапетът и стълбите са поставени с доброволния труд на група от 15 човека. Градежът е започнал през месец септември, а доброволците се събирали да работят в съботните дни. Стълбите са били завършени в рамките на около месец. “Беше много невероятно – непознати хора бяхме, запознахме се и останахме приятели завинаги. Архангел Михаил ни сплоти, което смятам, че ще остане в живота ни като един невероятно светъл лъч. Възприемам го като много светъл момент в моя живот и се радвам, че се получи. Когато човек има желание, нещата се получават.”, допълни Жанета Соларова.

По-рано днес стотици жители и гости на Трън се събраха край манастира, за да отбележат храмовия му празник. Прочетете и вижте още по темата в публикацията: За четвърта година родолюбив трънчанин даде курбан за храмовия празник на манастира край град Трън – СНИМКИ

Виж също...

Loading...