За четвърта година родолюбив трънчанин даде курбан за храмовия празник на манастира край град Трън – СНИМКИ

С водосвет и курбан стотици жители и гости на Трън отбелязаха храмовия празник на „Свети Архангел Михаил“ край града. За четвърта година курбанът се дава от професор Владко Иванов, който е родолюбив трънчанин, предаде репортер на Zapadno.com.

Професорът дава курбана за всички трънчани-строители, народни будители, каза самият той. “Аз съм живял тук и още като дете съм идвал. Дойдоха времена да възстановяваме българщината и да продължаваме всички заедно напред. Имам прекрасни спомени от детството си, защото като ученици сме идвали организирано тука още тогава, строежите бяха още действащи и се надявам да ги възстановят. Днес ще се помоля за всички българи от Волжка България до Дунавска България, за всички българи – православни християни, родолюбиви родове, за моите родолюбиви родове, за моите деца, за моите ученици и за моите учители.”, каза професор Владко Иванов.

Община Трън предвижда пътят към манастира, който се намира в гората да стане достъпен за автомобили, като дейностите за това ще започнат вероятно през пролетта на следващата година. Към момента е изградена една пътека пешеходна, по която могат да се изкачат туристите, които желаят. Това поясни кметът на Община Трън Цветислава Цветкова. “Ще поставим информационни табели навсякъде, за да могат да се ориентират. Това е и пътят към Ждрелото, така че туристите които посещават Ждрелото могат да минат и оттук. Но се надявам в най-кратки срокове да заработи и съответно вече да могат да минат в храма, да запалят по свещ за здраве и да си тръгнат удовлетворение от това което ще видят.”, каза кметът на Трън Цветислава Цветкова.

За храмовия празник на манастира беше пристигнала и група от София. “Една наша приятелка ни каза, че тук има много стар манастир на Архангел Михаил, а той е воин на светлината. Той стои отдясно на Бог и пази цялата земя и хора от страха и лошите енергии.”, сподели Снежанка Радичева.

В момента все още се извършват ремонтни дейности по манастирската църква. Очаква се в близките месеци те да приключат, като ремонтът се финансира по субсидия от Държавен фонд “Земеделие”.

Отец Николай направи водосвет и освети овчи курбан за 100 порции. Гостите бяха донесли питки, баници и други ястия за празника.

Виж също...

Loading...