Председателят на дружество “Традиция”: Ще се постараем възстановката на битката край Брезник да бъде впечатляваща

Национално дружество “Традиция” ще се постарае впечатляващо да пресъздаде битката край Брезник от 1885 година. Това каза специално за читателите на Zapadno.com председателят и един от основателите на националното дружество Огнян Маринов.

На 11 ноември за първи път край Брезник ще бъде пресъздадена битка отпреди 133 години, която е била решаваща за победата на страната ни в Сръбско-българската война. Участие във възстановката ще вземат близо 80 представители на “Традиция” от различни клонове на националното дружество. “Ще участват членове от Копривщица, София, Перник, Стара Загора, Нова Загора, Трявна – доста хора ще вземат участие. Общо ще сме 82-ма, но имаше много повече желаещи. Имаме си униформите и оръжието, като аз си ших сръбска униформа от този период.”, сподели председателят на национално дружество “Традиция” Огнян Маринов. Той допълни, че когато се е захванал да си прави автентична униформа, се вглежда в детайлите според историческите справки за самото облекло.

Българската военна част ще бъде по-пъстра с униформите си отколкото сръбската. “Когато капитан Кисов получава заповед да отблъсне нападението, събира земска войска – на дядо Ильо хайдутите, пъдари, ученици, полски работници. Така че българската войска ще е доста шарена, както исторически е и било.”, поясни още Огнян Маринов, който досега е имал 16 ушити по поръчка униформи. Двама са шивачите, които съдействат на председателя на национално дружество “Традиция” за униформи – младо момиче и шивачът на сатиричен театър „Алеко Константинов“ в столицата Петър Мутафчиев.

Репетиции за възстановката ще се правят в събота. Всички участници ще имат специални инструктажни листове за безопасност при пресъздаване на сраженията. С листовете ще бъде снабдена и полицията. По време на историческото събитие оръжията ще стрелят с халосни патрони, а топовете – с пиратки. “По член 4 на сегашния закон оръжието се води историческо и се стреля само и единствено с халосни патрони, оръдията стрелят само с мощни пиратки. Има пиротехник, който е отговорник за взривовете. Цялата работа е, както казват руснаците и украинците: Най-хубавата възстановка е тази, при която се върнеш жив, здрав и си пиеш ракията вкъщи.”, сподели шеговито Огнян Маринов.

В участниците вече има и тръпка от събитието. “За първи път като се прави нещо има едно притеснение – как ще се представим, как ще ни приемат хората, как ще бъдем облечени и как ще се развиват атаките и контраатаките. Ще се постараем да направим нещо впечатляващо. Все пак това за пръв път се прави в града и мисля, че ще е интересно на гражданите на Брезник.”, сподели още Огнян Маринов.

Мястото, на което ще се проведе възстановката е по-малко от това преди 133 години, тъй като в наши дни районът е осеян с повече растителност. В района на паметната морена, която е поставена през 1985 година в района на местността “Чурек”, публиката ще може да наблюдава битката от 3 страни. Прочетете още по темата в публикацията: За първи път ще се проведе историческа възстановка на боевете край Брезник по време на Сръбско-българската война

В публикацията са използвани снимки от архивите на Огнян Маринов и Zapadno.com

Виж също...

Loading...