Музеят на Брезник показва артефакти от Сръбско-българската война и документи от градежа на паметника в Градската

Тематична изложба ще покаже Общински исторически музей-Брезник по повод историческите събития отпреди 133 години в района на града и околностите. Освен с експозицията, музеят организира Дни на отворените врати през почивните дни, когато на Бърдото ще се проведе историческа възстановка на битката край Брезник по време на Сръбско-българската война, предаде репортер на Zapadno.com.

Вратите на двете изложбени зали на институцията – зала “Военен клуб” и зала “Класно училище” ще бъдат отворени в събота и неделя от 9 до 17 часа. В двете изложбени зали посетителите ще могат да разгледат различни експозиции, сред които и изложба с артефакти от Сръбско-българската война, боевете край Брезник и изграждането на паметника в Градската. “Това е 15-дневна война. Началото и е поставено на 2 ноември 1885 година с вероломното нападение на сръбската армия по западните граници на България. На 6 ноември става боят при Брезник, след като от Дъсчан кладенец, на сръбската граница настъпва дивизията на полковник Топалович. 14-хилядна дивизия, която трябва да подкрепи сръбските позиции на Сливница, където се провеждат решаващите боеве от войната. Истината е, че Моравската дивизия се настанява в Брезник и Брезнишко. Пристигат на 5-ти вечерта, остават тук да нощуват в Брезник. Планът е такъв, че те трябва да потеглят за сливнишките позиции на 6 ноември. Тогава всъщност се сформира при така разчетените планове военни. Щабът на нашата армия и началникът на щаба на армията генерал Рачо Петров издават заповед за сформиране на отряд, който да спре настъплението на Моравската дивизия към сливнишките позиции.”, разказа уредникът на музея Тодорка Момчилова.

В едно от таблата на изложбата е показан оригиналният портрет на капитан Стефан Кисов, който е бил командир на сформирания отряд за настъплението край Брезник. Отрядът е бил съставен от около 2 000 души – войници, доброволци и милиция. Освен неговият портрет са показани и копия на телеграмите, които капитан Рачо Петров е изпращал до отряда. Чрез телеграмите си личи значимостта на предстоящата битка. “В една от телеграмите той призовава на всяка цена да се спре настъплението на Моравската дивизия и по този начин да се спаси армията ни, дори с цената на саможертвата на войниците от отряда. Драматичен е боят при Брезник. Изключително неравностойно е съотношението на силите.”, добави още Тодорка Момчилова.

Няколко часа е бил боят, но в един момент капитан Кисов е дал заповед за отстъпление. В крайна сметка Моравската дивизия е задържана и нощува още една вечер в Брезник. На 7 ноември българските позиции край Сливница вече са били укрепени. Загиналите от отряда на капитан Кисов са били погребани в местността “Чурек” на Бърдото, където са били боевете. Впоследствие в началото на 20 век тленните им останки са преместени в Брезник и поставени в основните на изградения в Градската паметник на загиналите в Сръбско-българската война. В експозицията на музея са показани и документи, свързани с изграждането на монумента. Интересен факт е, че в основните му е поставена бутилка с олио и свитък, на който са записани събитията от събитията около войната. Освен документите и фотографии, свързани с боевете, посетителите ще могат да разгледат и медали на военнослужещи и други артефакти, които музеят съхранява.

Тази неделя в Брезник за първи път ще се пресъздаде битката в района по време на Сръбско-българската война преди 133 години. Прочетете още по темата в публикацията: За първи път ще се проведе историческа възстановка на боевете край Брезник по време на Сръбско-българската война

Виж също...

Loading...