Обществеността на град Трън слушаше за 80-годишнината от Кристалната нощ и началото на Холокоста

80 години от Кристалната нощ и началото на Холокоста отбелязаха в Трън със съвместна инициатива областният управител и организация “Шалом”, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

За 80-ата годишнина от Кристалната нощ в Нацистка Германия и събитията бележещи началото на Холокоста, припомниха от Организацията на евреите в България “Шалом” и областният управител Ирена Соколова. Събитието, което е част от Комуникационната стратегия на Република България по повод 75 години от спасяването на българските евреи, се проведе в читалище “Гюрга Пинджурова-1895” в град Трън в присъствието на ученици от горен курс на средно училище “Гео Милев”, учители и граждани от пограничната община. “През призмата на времето си припомняме докъде може да доведе антисемитизмът, постоянното насаждане на расова омраза, изключването. Кристалната нощ, състояла се на 9-ти срещу 10-ноември 1938 година, поставя началото на едно от най-зловещите с мащабите си престъпления в историята на човечеството, което унищожава 6 милиона евреи и променя завинаги още повече човешки съдби. Дори и в тези моменти, в мрачните не толкова далечни години, е имало достойни хора, които са отстоявали своите идеали и са се противопоставяли на терора и антихуманността”, каза губернаторът.

Главният секретар на организация “Шалом” Йосиф Меламед припомни, че Кристалната нощ е само началото на непредвидимия развой. Този ден е белязан с убийството на около 1 000 души и 30 000 евреи въдворени в концлагерите на смъртта. България е единствената страна, която спасява своята еврейска общност, заяви пред аудиторията Максим Бенвенисти – член на Управителния съвет на организация “Шалом”: “Вие трябва да сте горди с това, че нито един българин не изцапа ръцете си с кръв и не стана съучастник в този процес. Народът ни е приемал евреите като равни, дори върли политически опоненти са се обединили в каузата и са сложили подписите си върху петицията против депортацията им”.

В края на събитието Бенвенисти отправи благодарностите си към областния управител на Перник за реализираната от него правителствена инициатива на територията на цялата област по повод годишнината от спасяването на българските евреи, която по думите му говори за силна държавническа мисъл и визия за издигане авторитета и престижа на страната ни.

Снимки: Областна администрация-Перник – пресцентър

Виж също...

Loading...