Брезничани отказали да обработват земите си на Бърдото след боевете край Брезник в края на 19 век

В миналото Бърдото край Брезник е бил осеян с множество земеделски земи на хора от района, които ги обработвали. След историческите боеве през месец ноември 1885 година, собствениците на земите отказали да ги обработват. Това разказа за читателите на Zapadno.com историкът от Брезник Аниела Асенова.

В края на 19 век брезничани са говорили по между си, че няма да обработват нивите си на Бърдото, за да не накърняват смъртта на всичките 93-ма българи, които са загинали по време на битката край Брезник. “Тук им е изтекла кръвта за България. Дори хората тогава били намерили в района войник, подпрял се на едно дърво с предсмъртното си писмо. Войникът бил умрял, но брезничани взели писмото от ръцете му и го изпратили на неговите близки.”, сподели Аниела Асенова.

Костите на загиналите в битката край Брезник са поставени под паметника в Градската, но преди това са били в местността “Чурек” на лесопарк “Бърдото”. През 1896 година инициативен комитет от Брезник взима решението, че тлените останки на загиналите при сраженията трябва да бъдат погребани в общ гроб. “Инициативният комитет започва допитване до хората дали паметникът да бъде на Бърдото или в града. Всички били на мнение паметникът да бъде изграден долу, в град Брезник. Предоставено им е място, говорено е с Министерство на здравеопазването, за да могат да бъдат изкопани костите на убитите. Главни инициатори са били с подполковник Касабов, Иван Калев, Васа Пушев и други видни граждани. Капитан Лудогоров прави проект за паметника, за който се събират пари. На откриването на паметника поканват близките на убитите момчета. Слагат костите на убитите в сандъчета и тръгва една много тържествена и тъжна процесия от Бърдото надолу.”, разказа Аниела Асенова и добави, че това се е случило на 15 юни 1903 година.

Паметникът на Градската в Брезник е поставен на стратегическо място, където навремето е било турско гробище. През 1904 година в града е сформиран нов инициативен комитет, който решава, че в Брезник трябва да се изгради храм-паметник, носещ името “Свети Георги Победоносец”. Така започва историята на днешния храм, който е завършен през 40-те години на миналия век.

Тази неделя (11 ноември) за първи път ще се проведе възстановка на събитията отпреди 133 години. Историческата възстановка ще бъде в местността „Чурек“ на лесопарк „Бърдото“ край град Брезник.  Прочетете още по темата в публикацията: За първи път ще се проведе историческа възстановка на боевете край Брезник по време на Сръбско-българската война

Виж също...

Loading...