Брезничани и гости на Брезник отдадоха почест на паметника в Градската градина – СНИМКИ

Церемония по отдаване на почест и поднасяне на венци и цветя на паметника в Градската градина в Брезник се проведе тази сутрин, предаде репортер на Zapadno.com.

Церемонията започна с кратък рецитал, който ученици от средно училище “Васил Левски” представиха. Официални гости на събитието бяха: Иво Антонов – директор на дирекция “Социална политика” в Министерство на отбраната, Ирена Соколова – областен управител на Перник, Радослава Манова – секретар на Община Перник, Любомир Лазаров – председател на Съюза на офицерите от запаса и резерва, Мария Найденова – секретар на Община Ценово, Бисер Блажев – кмет на Караманово и служители на Общината.

Приветствие към гостите отправи кметът на Община Брезник Васил Узунов. “За мен е чест на този ден, изпълнен с вълнение и патриотизъм да припомня фактите, които ни карат да се чувстваме горди потомци на българските герои. Много са битките в нашата история, които пазят спомена за бойните подвизи на българските войски. Хиляди са имената на българските воини и военначалници, записани в пантеона на бойната слава. Сръбско-бъгарската война и боят край Брезник, обаче остават завинаги в нашата история като пример на всенародно единствено, изключителна решимост и политическа воля да се защити Съединието и българската територия. В тази краткотрайна, 14-дневна война се показва единението на българската нация в името на справедлива кауза. Другото особено важно нещо е, че тази война беше спечелена с таланта и уменията на младите български офицери. Те съумяха да поведат своите войници и да решат победата в една определяща съдбата на нацията война. Това е и именно битката на капитаните срещу генералите. Днешният ден е повод да се гордеем с миналото си, както и да уважим паметта на онези обикновени войници, които направиха възможно българското обединение. 133 години по-късно все още помним и никога няма да забравим геройчния подвиг на нашите сънародници, които останаха в историята със своята саможертва в името на великото дело. Вечна слава на героите.”, каза кметът Васил Узунов.

Директорът на дирекция “Социална политика” в Министерство на отбраната Иво Антонов също отправи приветствие. “Като идвахме насам при срещата с хората всеки се поздравяваше с “Честит празник”. Да, наистина днес е празник, празник на българщината. Защото със славните битки отпреди повече от столетие, с победата на славната и непобедима българска армия, която защити Съединението, България удвои своята територия. Нека да припомним, че само една година след Руско-турската война, България остава само в рамките на Северна България и София. С героизма, величието и подвига на нашите славни воини, които защитиха Съединението от 1885 година България влезе в историята не само на Балканския полуостров, но и на Европа. И всеки един честен европеец признава тогава, че това е справедлива кауза. Сръбската армия, която нахлува в нашата територия, изпълнява вражески, вероломни интереси, но нашите воини и герои успяват да спрат това нашествие и благодарение на техния подвиг днес я има нашата родина. Сръбският крал не успя да изпие своето кафенце в София, но нашите герои останаха завинаги в пантеона на величието и славата. Да живее обединена България, честит празник!”, каза Иво Антонов.

Слова отправиха и други официални гости на събитието, след което бяха положени венци и цветя на паметника в Градската градина. В церемонията участие взеха и българските воини, които преди 133 години са взели участие в решаващата битка, която днес ще се пресъздаде край Брезник.

Разгледайте снимки от церемонията по отдаване на почест:

[maxgallery id=”30818″]

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и Ваня Иванова

Виж също...

Loading...