За поддържане на републиканските пътища в Брезнишко и Трънско са осигурени 400 тона сол и 1 700 тона фракция

Осигурени са необходимите количества материали за поддържане на републиканската мрежа на територията на община Брезник и Трън, съобщиха за Zapadno.com от пресцентъра на Агенция “Пътна инфраструктура”.

Общата дължина на републиканските пътища в двете общини е 205 километра и 600 метра. През община Брезник преминават частично 5 пътя от Републиканската пътна мрежа на България с обща дължина 85 километра и 300 метра. През съседната община Трън преминават изцяло или частично 5 пътя от Републиканската пътна мрежа на България, които са с обща дължина 120 километра и 300 метра. За поддържането на тези пътища през зимния сезон са осигурени 400 тона сол и 1 700 тона фракция. В готовност са и 20 снегопочистващи машини, уточниха от Агенция “Пътна инфраструктура”.

Пътищата в Брезнишко и Трънско, които са част от Републиканската пътна мрежа се поддържат от дружеството по закона за задълженията и договорите ДЗЗД „ЗМБГ – Констракшън“, в което влизат „ЗМБГ“ АД и „Лиел Констракшън“ ЕООД. Пътната агенция има 4-годишен договор за текущо поддържане и зимно почистване на републиканските пътища в област Перник след проведена процедура по Закона за обществени поръчки. Договорът е в сила до 2020 година, добавиха още от АПИ.

Със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ от 13 ноември се въведе зимното поддържане на републиканската пътна мрежа. Пътноподдържащите фирми са готови да реагират при влошаване на времето и да обработят настилките, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите. По опорните пунктове има нужните количества сол, пясък, химикали и машини за посрещане на първия сняг. Директорите на пътните управления следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат необходимите действия за обработка на настилките в участъците, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места.

Агенция „Пътна инфраструктура“ призовава шофьорите да започнат подготовката на автомобилите си и да сменят летните гуми със зимни. Необходимо е да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри.

Виж също...

Loading...