Кметовете на Брезник и Трън с позиция по повод демонстрациите и протестите в област Перник

Кметовете на Общините Брезник и Трън се включиха в обединена позиция на властите по повод демонстрациите и протестите, които се провеждат в област Перник през последните дни.

Обединената позиция е от името на областния управител на Перник, кметовете на Общини в региона, Областна дирекция МВР-Перник и териториалната дирекция на ДАНС. Това и е първата позиция за кметовете на Брезник и Трън от началото на протестите.

В края на миналата седмица протестно шествие се проведе в град Брезник, което беше в подкрепа на националните протести, започнали от 10 ноември. В същото време общността в Трън по никакъв начин не взе участие в протестите. Въпреки това кметът на граничната община подкрепя областния управител и службите на реда.

Вижте пълния текст на обединената позиция, която беше изпратена чрез медиите до жителите в региона:

УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЛАСТ ПЕРНИК,

Заявяваме категоричната позиция на държавата, на местните власти, на ОДМВР Перник и службите за сигурност по повод демонстрациите и протестите, протичащи на територията на областта.

Противопоставяме се на грубите опити за спекулации по важните национални теми и натрупването на обществено напрежение в последните няколко дни.

Всеки има право на глас и свободна позиция, уредено в Закона за събранията, митингите и манифестациите. Тяхното изразяване не трябва да става с действия, накърняващи чуждите права, чрез затварянето на важни пътни артерии, възпрепятстване на свободното придвижване на хора, на автомобилите на реда и тези на спешната помощ.

Смятаме, че всекидневно пътуващите стотици перничани до работните и учебните им места в столицата, не бива да бъдат потърпевши от събития, организирани от хора, провокиращи, погазващи законността и с поведението си водещи до дестабилизация на страната ни.

Призоваваме жителите на областта да спазват закона и неговите разпоредби, да не нарушават обществения ред и да уважават правилата на гражданския мир.

В обединена позиция институциите на правовия и вътрешен ред в област Перник, заявяваме че в рамките на закона няма да толерираме проявите на дискриминация, насилие и ограничаване на права на гражданите.

Областен управител
Кмет на община Перник
Кмет на община Радомир
Кмет на община Брезник
Кмет на община Земен
Кмет на община Трън
Кмет на община Ковачевци
ОДМВР
ТД ДАНС

Виж също...

Loading...