Белоградчишкият епископ пристига в Трън за църковно тържество по повод Деня на християнската младеж и семейство

Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, който е викарий на Негово Светейшество патриарх Неофит ще пристигне в град Трън тази неделя, 18 ноември, научи Zapadno.com.

Високопоставеният духовник ще оглави Божествена света литургия, която ще бъде отслужена от 10 часа в храм “Свети Николай”. Малко по-късно, от 12 часа в храма ще започне концерт, който ще е посветен на големия християнски празник въведение Богородично – Ден на православната християнска младеж и семейство. От Архиерейското наместничество на Трънска духовна околия са отправили покана към миряните да вземат участие в църковното тържество.

В българските традиции в миналото въведение Богородично се е чествал в много ограничен кръг – само с родителите и ония от децата им, които не са встъпили в брак. Всички те отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоволение. След това в дома, събрани около огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, чествали – освен празника Въведение Богородично – и здравата връзка помежду си. Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...