Деца от Брезнишко показаха, че искат мир на планетата за годишнината от Първата световна война – СНИМКИ

Деца и младежи от община Брезник взеха участие в тематично събитие, посветено на 100-годишнината от края на Първата световна война. Участие в събитието взеха и представители на национално дружество “Традиция”, както и на местната власт, предаде репортер на Zapadno.com.

Изложба-конкурс под надслов “Децата искат мир на Земята” беше показана в зала “Военен клуб” на Общински исторически музей-Брезник. Той се реализира от Община Брезник, Общински исторически музей-Брезник и народно читалище “Просвещение-1870”. Чрез рисунки деца от детска градина “Брезица” показаха какъв е техният погледът към световен мир на планетата. Към експозицията се присъединиха със свои творби и няколко ученици от ноевското основно училище “Христо Смирненски”. “Чрез младите хора да съхраним и предадем на поколенията късчетата памет за участието и героизма на брезничани и 5-ти конен полк в Първата световна война, взела милиони жертви. Брезнишко дава 300 свидни жертви по бойните полета. В няколко табла и витрини сме подредили скъпи реликви – оригинални снимки, документи, ордени и медали, които свидетелстват за храбростта на българския войник.”, сподели директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова.

Специални гости бяха: заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска, директорът на Регионален исторически музей-Перник Венцислава Крумова, представители на национално дружество “Традиция” – Перник, старши експертът в отдел „Образование, култура, вероизповедания, спорт, туризъм, здравни, социални и младежки дейности“ на Община Брезник Наталия Първанова, преподаватели от брезнишкото средно училище “Васил Левски”, ноевското основно училище “Христо Смирненски” и детска градина “Брезица”.

Приветствие към присъстващите в залата отправи директорът на музея в Брезник Емилия Велинова. “Музеят е място, което събира паметта – най-далечната и по-близката. Днес с инициативата ние отбелязваме края на 100-годишнината от Първата световна война. Брезник и Брезнишко активно се включиха в това честване. Нека да си спомним възстановяването и откриването на Арката на 5-ти конен полк, изложбите, които правихме, посветени на Първата световна война и още много други неща, които се направиха в селищната система. Поздравявам всички деца и млади хора, участници в така нареченият конкурс, “късчепаметния” го нарекохме. Вие сте младите хора, които ще пренесете тази памет за следващите поколения.”, каза Емилия Велинова в приветствието си и добави, че след края на честванията за 100-годишнината от Първата световна война от догодина ще се мисли за отбелязване на 80 години от началото на Втората световна война.

Заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска също отправи приветствие и даде официален старт на събитието. “Изключително ми е приятно да видя залата препълнена с младите хора и с деца по повод днешното събитие, което е заключително за честването за края на Първата световна война. Всички знаете, че организирахме поредица от събитията от началото на тази година. Много е трудно да говоря след един историк – госпожа Велинова, но знаете че едно от емблематичните събития, които организира Община Брезник беше възстановяването и откриването на арката на бившето поделение на 5-ти конен полк, която стана на входа на Брезник наистина едно хубаво и привлекателно място и за туристите, и за всички, които искат да си припомнят историята на Брезник и на Брезнишка община. Поздравявам всички, които са взели участие в конкурса, на който днес ще бъде заключението с презентациите, които сте изготвили, рисунките, които са нарисували малките деца, част от които вече са в първи клас, не са в детската градина. Учениците пък вече са в по-горен клас. Поздравявам ви за това, че се включихте и се надявам оттук нататък да се включвате във все повече инициативи и да давате идеи за подобни инициативи, за да бъде жива паметта на героите и на всички, които са допринесли с нещо за нашата община и за града ни.”, каза Мария Добревска.

Освен рисунки бяха показани и презентации, посветени на годишнината от края на Първата световна война. Презентациите бяха представени от ученици от средно училище “Васил Левски” и основно училище “Христо Смирненски”. Жури с председател Венцислава Крумова – директор на Регионален исторически музей-Перник и членове – Славчо Шопов от национално дружество “Традиция” – Перник и Наталия Първанова от Община Брезник. Първата представена презентация беше изготвена от учениците Георги, Кристиян, Димитър, Лъчезар, Зарина и Елизабет от 11 “а” клас (първа група) на средно училище “Васил Левски”.

Най-добре представилите се участници бяха отличени и наградени. От рисунките на първо място бяха отличени: Богдан Пожарски, Велика Емилова, Деяна Йорданова, Снежина Владимирова, Цветан Пенев, Джеймс Бейтс, Ванеса Василева, Магдалена Найденова, Симона Симеонова, Надя Костова, Ивайло Свиленов и Мария Мирославова. Журито отличи на второ място рисунките на: Екатерина Ненкова, Йоана Ненкова, Гергана Гергинова, Антония Росенова и Паолина Олегова.

На първо място бяха отличени презентациите от средно училище “Васил Левски”: “Участието на Брезнишки регион” на 11 “а” клас (първа група), “Участието на България в Първата световна война” на 11 “а” клас (втора група) и “Участието на град Брезник в Първата световна война” на Вяра Добревска от 12 клас. На второ място бяха отличени презентациите на основно училище “Христо Смирненски”. “Бойните действия на българската армия” на Борислава Илиева и Велизара Иванова, както и “Ньойски мирен договор” на Андреа Павлова и Габриела Маринова.

Разгледайте снимки на рисунките, които деца и ученици от Брезнишко показаха:

[maxgallery id=”30989″]

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и Станислава Малинова

Виж също...

Loading...