На 19 януари 2019 година сурвакарски групи “ще гонят злото” и “ще благославят” по улиците на Брезник

XVI-ият маскараден фестивал „Сурова Брезник ‘2019“ ще се проведе на 19 януари 2019 година. Тогава сурвакарските групи ще дефилират по улиците на града, “ще гонят злото” и “ще благославят”, съобщават от Община Брезник.

Обичаят “Сурвакари” е един от най-жизнерадостните зимни народни обичаи. Той представлява синтез от вековни традиции, обичаи, звуци, багри, светлина… Трудно би могло да се опише с думи емоцията на празника. Страшилища и създания в съпровод на тътена, издаван от многогласните звънци, изпълняват ритуали по прогонване на духове и злини. Това е едно доказателство за богатата фолклорна култура на българите, която е запазена и в Брезнишко. Тук векове наред селското население изпълнява този новогодишен обичай, който се нарича “Сурова”. Обичаят е свързан с новогодишния празничен цикъл от Коледа до Водици. В Брезнишко сурвакарските игри в почти всички населени места на общината се изпълняват на Васильовден (по стар стил на 14 януари). За шестнадесета поредна година това уникално шествие ще премине по улиците на града, за да го видят и гражданите, за да прогоним злите сили, с пожелания за богата реколта, здраве и плодовитост на хората и животните, уточняват от Община Брезник.

Във фестивала „Сурова Брезник ’2019” могат да участват маскарадни групи от други области – кукери, джамали, бабугери и други. Гостуващите групи представят специфичната за техния регион (населено място), съобщават от общинската администрация в регламента.

Подробности за статута на фестивала може да научите като натиснете тук.

Виж също...

Loading...