Пясъчните пирамиди край брезнишкото село Банище – чудото на природата, скрито в гората

Най-известната природна забележителност край брезнишкото село Банище са пясъчните пирамиди.

Те представляват пясъчни образувания, които се намират в малка долина на около 1 километър от селото. Височината им достига едва до няколко метра, но по нищо не отстъпват на тези, които привличат туристи край село Стоб, Благоевградско или Мелник. Дори и тук, в гората, където са скрити пясъчните пирамиди идват хора от региона или по-далеч, за да ги посетят.

Важна подробност при посещението на природната забележителност, за да бъдат опазени, е да не се минава по тях, тъй като така се разрушават формите на пирамидите. Как се стига до тях могат да ви упътят хора в населеното място, но е важно да се ходи по време, когато няма организиран групов лов в гората.

Няма много информация за пясъчните пирамиди край Банище, но те са единствените по рода си в Брезнишко. Селото е известно и с други свои забележителности, сред които е храм “Свети Йоан Богослов”.

Препоръчително е през този сезон природните феномени да се посещават през делничните дни, тъй като през почивните дни в района се организира групов лов на дивеч.

Виж също...

Loading...