На 70 километра от София – нито има вода, нито нормален ток, Община Трън „работи по въпроса“

В началото на месец октомври 2017 година по данни на Общинската избирателна комисия с 43 гласа село Неделково дава доверието си на настоящия кмет на Община Трън Цветислава Цветкова с очакване за подобряване на инфраструктурата и инвестиции във водоснабдяването на общината. Една година по-късно жители на селото изпратиха до Zapadno.com подписка с имената на 63 човека от Неделково, които настояват за спешно и трайно решение на дългогодишните проблеми с липсата на вода и слабия ток в селото.

Преди няколко месеца ви разказахме за тежкия проблем с водата в село Горочевци в материала: 21 век в Трънско: Къпем се с дъждовна вода и се перем на чешмата в селото, Община Трън: Водопроводът ще бъде ремонтиран

Тежкият случай на жителите на Горочевци направо бледнее пред безпътицата, в която се намират хората от Неделково. Оказва се, че предимствата на цивилизацията като ток и вода са непостижими за живеещите в първото село от община Трън по международния път след Брезник в посока Западна Европа.

Само на 70 километра от столицата на европейската държава България предизборно се обещава „Вярвам, че жителите на Община Трън ще изберат реалните решения за общината ни, като гласуват за екип от хора, които няма да ги подведат” (цитат на настоящия кмет на Трън от предизборни публикации, публикувани в сайта epicenter.bg).

Какво се случа една година по-късно? „Лично ми се обади кметицата и каза, че макар и да не е тяхна работа – а чия? – се опитват да оправят някакви тръби и резервоари, които са абсолютно запуснати и затлачени от години“, пише ни Анелия Бръмбарова, която преди 10 години си купува къща в Неделково, без да може да си представи, че е възможно да няма вода.

„Никой не можа да ми обясни защо през лятото няма вода, а на 2 км оттам, в Парамун, водата си изтича ей-така. Казаха ми, че се опитвали да започнат да плащат водата на ВиК Трън – да, когато я има не се плаща!!!! – но оттам отказвали – един вид бедствено положение. Ту суша, ту се отклонявала, ту не знам какво, но факт, че летните месеци там вода практически няма. Та това лято – дъждовно и мокро до немайкъде – реших аз да питам и да разуча каква е тая работа с водата и защо пак я няма. И се започна една безумна преписка с Общината в Трън, като ми омръзна да се занимавам с тях, защото де факто нищо не казват, писах до областния управител.“ – пише Бръмбарова.

От документите, които тя ни препрати става ясно, че след като е последвала нормалния ред да потърси информация от Община Трън и Асоциацията по ВиК-Перник се е стигнало до абсурдния отговор, че село Неделково въобще не фигурира в списъка с активи, които са предадени за експлоатация от Община Трън към Асоциацията по ВиК. Така изглежда, че нито Община Трън, нито ВиК имат ангажименти към водопровода и водата на Неделково. Ето защо кметът на Трън казва на Анелия Бръмбарова, че „макар и да не е тяхна работа, се опитват да оправят някакви тръби и резервоари“, а пък Асоциацията по ВиК казва, че те не отговарят за тази мрежа.

Както признават местните жители, водата в Неделково не се плаща – явно няма на кого. Затова и вода няма, но хората искат да има. „Жителите на селото дори направиха подписка, която съм приложила към един от мейлите – те са 50-на души, повечето възрастни и много възрастни, но това не означава, че нямат право на вода.“, съобщава непримиримият собственик на имот в Неделково. Бръмбарова е писала също на областния управител и възнамерява да се свърже с депутатите, които помогнаха за водата на Горочевци, тъй като до момента вода няма, но няма и отговор на най-важния въпрос за един обикновен данъкоплатец, попаднал в капана на администрацията: „Няма отговор на единствения ми въпрос – какво следва да се направи за да не е повече така“.

След писмо с разказ за „абсолютна неяснота какво се случва с водата, кога ще има, кога няма да има, от кого зависи, кой я пуска, кой я спира, на какви интервали и т.н.“, Община Трън описва предприетите от тях действия в писмо до Бръмбарова с думите: „Наши служители при опит да направят проверка на място разпитаха кметския наместник и местни жители, но никой не Ви познава и не знае за Вашия имот.“ Следва подробно описание на ситуацията от страна на Анелия Бръмбарова, но вместо отговор следва мълчание от страна на местната администрация.

 

Единствените писма, които стигат до жената са от Асоциацията по ВиК-Перник и от Областната управа. От тях става ясно, че сигналът за безводие е насочен по компетентност към кмета на Община Трън. Кметът ги уведомява за водопровода, че „трасето минава през пресечени местности и при намаляване дебита на водата засмуква въздух, от което се получава въздушна възглавница. Подменили са въздушници и е монтиран още един. Няколко поредни дни е имало работеща група, която е обезвъздушавала и в резултат шахтите са почнали да се пълнят с вода. Работата ще продължи до отстраняване на проблема.“

Работи се по въпроса, но вода няма. „Жителите на селото са шепа възрастни хора, очевидно отдавна примирили се с този факт“, каза Бръмбарова и допълва „В 21 век, на 70 км от столицата, не в някой пущинак, да няма систематично вода е неприемливо, според мен“.

Вижте още по темата в материала: Община Трън получи предписания за качеството на питейната вода в селата Неделково и Лялинци

Виж също...

Loading...