Регионален конкурс на тема “Най-живата традиция на моя роден край” организира училището в Брезник

Всички образователни институции в региона са поканени да се включат с конкурс за литературно произведение и детска рисунка на тема “Най-живата традиция на моя роден край”. Регионалното управление по образованието-Перник е подкрепило идеята на брезнишката гимназия и всички училища в областта са уведомени за инициативата, чиято цел е да популяризира фолклорните традиции и насърчаването на детското творчество. Това съобщиха за читателите на Zapadno.com от училищно настоятелство при средно училище “Васил Левски” в град Брезник, които са дали идеята и са се ангажирали да я реализират.

Конкурсът е част от проекта на настоятелството, наречен „Декември ще бъде юни“, който се финансира чрез договор за сътрудничество между Община Брезник и дружеството “Асарел-Инвестмънт” ЕАД. Проектът предвижда до Нова година да има поредица от дейности за деца, като всички ще са обединени от идеята да се покажат местните традиции и да се даде възможност за изява на младите таланти.

Както подсказва името на проекта, събитията през декември са подготовка и покана за друго събитие, което организаторите планират да проведат през месец юни догодина. Тяхната идея е по повод традиционния празник Видовден, град Брезник да има и фестивал на детското творчество, наречен „Видовденчета“.

„Наша дългосрочна цел е да създадем фестивал на детското творчество.“, съобщава председателят на настоятелството Бистра Кръстева. „Той ще е свързан с традиционния празник на Брезник Видовден. Тъй като „нашият“ Видовден ще е насочен към децата на Брезник и техните гости в града, нарекохме бъдещите участници „видовденчета“. Нашият стремеж е първото издание да се проведе през месец юни 2019 г.“

Първата инициатива към голямата цел е конкурсът “Най-живата традиция на моя роден край”. Той е за деца между 7 и 16-годишна възраст. Участниците ще бъдат разделени в две възрастови групи – 7-11 години и 12-16 години. Жанрът на литературните творби е свободен. Може да се участва със стихотворение, есе, разказ, приказка, пътепис и други. Всеки участник изпраща една единствена творба с обем не повече от три стандартни машинописни страници. Материалите за детските рисунки също са според желанието на участниците – пастел, масло, акварел, моливи, флумастери и други. Ограничения в техниката също няма. Всеки участник може да участва с една единствена рисунка с размер 35/50 сантиметра, размер на листа А3. Допуска се един и същи участник да вземе участие както в литературния конкурс, така и в този за детска рисунка, уточняват организаторите.

Всяка конкурсна творба трябва да бъде изпратена по пощата на адрес: град Брезник – 2360, улица “Ангел Коцелянов” № 9, или по електронен път на електронен адрес: vasil_levski_breznik@abv.bg. На всяка конкурсна творба трябва да фигурира информация за трите имена, точната възраст към датата на изпращане на творбите, населеното място, учебното заведение, клуб (ако има такъв) с име на ръководител, класа на участника и телефон за връзка. Информацията се изписва на гърба на рисунките или след края на текста на литературното произведение. Крайният срок за изпращане на творбите е 10 декември 2018 година, важи датата на пощенско клеймо.

Изпратени творби не се връщат. С изпращането им, участниците се съгласяват творбите им да участват в изложби на детски рисунки, литературни четения, детски празници и други, като винаги се цитират имената на техните автори. Ще бъдат отличени 12 творби, по три във всяка възрастова група на всяка категория. Наградените участници ще получат награди (ваучери) за 1-во място – 50 лева, за 2-ро място – 30 лева и 3-то място – 20 лева. Наградите ще бъдат връчени лично на коледния празник в народно читалище „Просвещение-1870“ в град Брезник, който ще се проведе на 21 декември или ще бъдат изпратени по пощата на адреса на училището на наградения участник.

Виж също...

Loading...