Жители на село Слаковци отбелязаха със стар обичай Деня на християнското семейство – ВИДЕО

Със стар обичай беше отбелязан Деня на християнското семейство и младеж – 21 ноември в брезнишкото село Слаковци, предаде репортер на Zapadno.com.

В една от залите на местното народно читалище„Искра-1932“ се събраха на празнична трапеза местни жители. Различни гозби и напитки бяха отрупали масата около, която самодейната певица от селото Светла Райчева обиколи с тамян след като произнесе молитва. Всеки един от присъстващите се “накади” с тамяна. С този обичай се гонят дяволчетата. “Господ здраве да дава на всички – и по домовете, на пътници по пътищата, по затворите на затворници и болни по болниците. На всички!”, каза Светла Райчева докато обикаляше с тамяна. Покрай масата задължително се запалва свещичка за здраве. На празника присъстваше и кметът на селото Димитър Димитров, както и секретарят на народно читалище„Искра-1932“ Светла Пантелеева.

Денят на християнското семейство и младеж или въведение Богородично е един от най-големите християнски празници. Празникът принадлежи към числото на дванадесетте велики празника. Българската православна църква и Македонската православна църква отбелязват празника всяка година на 21 ноември (юлиански календар), в някои страни се отбелязва на 4 декември по нов стил. В този ден се почитат, както благочестивите родители на Дева Мария Йоаким и Анна, които я въвеждат на тригодишна възраст в йерусалимския храм, така и изпълнението на обета им да посветят Мария на Бог. С решение на Светия Синод на Българската православна църква от 1929 година празникът Въведение Богородично в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж.

Вижте как започна празникът за Деня на християнското семейство в село Слаковци във видеото:

Виж също...

Loading...