Отец Михаил разказа на деца и ученици от град Брезник за значението на празника въведение Богородично

В деня на въведение Богородично или Ден на християнското семейство и младеж, деца и ученици от учебните заведения в град Брезник разбраха какво е значението на празника, научи Zapadno.com.

По-рано през днешния ден отец Михаил Станкович е посетил детска градина “Брезица” по покана на децата от 3-та група. Освен това той е уважил и покана от третокласници на средно училище “Васил Левски”. Пред децата и учениците отец Михаил е разказал какво е значението на въведение Богородично.

С решение на Светия Синод на Българската православна църква от 1929 година празникът въведение Богородично в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж. “Днес празнуваме изпълнението на онова обещание, което дадоха Йоаким и Анна пред ангел, че ще посветят дъщеричката, която им се е родила на Бог. Те са благочестиви хора, които живеят в един малък градец в Назарет. Придобитото имущество разделят на три части – едното даряват на бедните, другото дарят на храм, а третото за своя нужда. Нямайки деца, те горещо се молят на Бог да им даде дете. Той изпраща ангел-хранител, който им известява, че ще им се роди дъщеря. Те обещават, че ако това се случи, ще посветят това дете на Бог. На третата година, което детето навършва, те правят един празник. С песни и запалени свещи водят малката Мария до храм, която поставят на първото стъпало и тя сама отива до последното. Свещеникът, който ги посреща, я въвежда в Светая Светих.”, сподели отец Михаил.

В публикацията са използвани снимки на госпожа Антова и отец Михаил Станкович

Виж също...

Loading...