Жител на село Кривонос дарил над 400 книги на библиотеката към читалището в Брезник

Фондът на библиотеката към народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник е съставен от около 71 000 книги. Новите заглавия постъпват предимно от дарители, автори и в редки случай от програми за закупуване на книги. Това каза пред репортер на Zapadno.com главният библиотекар Емилия Първанова.

Жител на брезнишкото село Кривонос е сред най-големите дарите на библиотеката. Неговото име е Цвятко Рангелов и през последните 4 години е дарил над 400 заглавия за попълването на фонда. “Голяма част от даренията са литература, която съществува в много екземпляри в библиотеката. Въпреки това има и дарители, които даряват и много съвременна литература – художествена и научна. Един от най-големите дарители, който е направил дарение на над 400 тома съвременна художествена литература е Цвятко Рангелов. Около 100 тома от тази литература е на английски език. Друг по-голям дарител е Драгомир Иванов. Това са хора, които даряват нови книги на библиотеката. Голяма благодарност отправям към тях, защото когато се изчерпа новата литература в библиотеката се губят и читателите, защото като са прочели всичко ново, което го има и няма какво да се чете идват на помощ тези дарения.”, разказа главният библиотекар Емилия Първанова.

Дарените книги са от личните библиотеки на дарителите. Впечатление прави, че книги изглеждат като нови, тъй като са били прочетени само един път. В знак на благодарност дарителите получават свидетелство за дарение от библиотеката. Автори също подаряват на библиотеката по един екземпляр от творбите си. Във фонда могат да бъдат намерени подарени книги на автори от Самоков, Пловдив и дори Варна.

Книгите, които имат повтарящи се екземпляри се предоставят на читалищните библиотеки в брезнишките села.

Виж също...

Loading...