От златните ръце на баба: Чудна погача със спържа, за която цял Брезник говори, приготвя домакиня от Слаковци

Домакинята Цвета Йорданова от брезнишкото село Слаковци се слави в региона със своята погача, която приготвя, научи Zapadno.com.

Наскоро официални гости от институции пристигнали в селото за откриването на възстановения паметник на светите братя Кирил и Методий. Те имали възможността да опитат от вкусната погача със спържа, която Цвета Йорданова приготвила за празничното събитие. Толкова се харесала погачата, че всички в Община Брезник говорили за нея.

Погачата се приготвя по малко по-нестандартен начин. “Меси с млеко, мая, яйца. На 2 килограма брашно се слагат 10 яйца. Рецептата е от Ковачевско. Най-важната съставка е свинска домашна спържа.”, сподели Цвета и поясни, че печивото се казва чорбаджийска погача. Майсторлък има и при самото приготвяне, при което не всеки би могъл да се справи.

Кметът на селото Димитър Димитров сподели, че от официалните гости е получил поздравления за хубавия празник при откриването на паметника. По между другото хората го питали и за вкусната питка. С усмивка той добавя, че който не е опитал от погачата със спържа, да заповяда на следващи празнични събития в Слаковци, за да я дегустира.

Виж също...

Loading...