Преди 164 години свещеник от Трънско осветил най-старата църква в Сливнишко, където се и заселил със семейството си

Най-старата църква в община Сливница се намира в някогашното брезнишко село Пищане. Градежът на храма “Света Богородица” започнал през 1830 година от местния жител дядо Вангелко и бил завършен през 1832 година. Освещаването на светата обител било направено през 1852 година от свещеник от Трънско.

В стените на храм “Света Богородица” са поставени камъни от стар манастир, който е бил изграден в района. По времето, когато в село Пищане е функционирало ТКЗС-то, църквата е била реставрирана. От създаването и до наши дни в нея се пазят икони на 12-те апостоли. Освен тях по стените на светата обител са поставени и икони, дарени от по-заможните навремето селяни от околните села, включително и от тези в Брезнишко.

Местният жител бай Иван разказва, че преди 164 години поп от Трънско е осветил храма. “В махала Пометковци е имало манастир. Там сега има ей такива дебели дървета! Престолният камък обаче е донесен от манастира в черквата. Когато през 1854 година я освещават, идва поп от Трънско. И той довежда семейството си и се заселват тука – фамилията Попови.”, споделя Иван за проекта “Невидимите“.

Виж също...

Loading...