Читалищата на Брезник, Кошарево, Велковци и Бегуновци се включиха в обучителен семинар в Попово

Представители на 4 народни читалища от община Брезник са се включили в 2-дневен обучителен семинар, провел се през изминалата седмица, научи Zapadno.com.

Участие в семинара са взели представители на народно читалище “Просвещение-1870” – Брезник, народно читалище „Граовска пробуда-1928“ – Велковци, народно читалище “Просвета-1922” – Бегуновци и народно читалище “Пробуда-1927” – Кошарево. Заедно с тях са били секретари и председатели на още читалищни институции, както и някои кметове на населени места от област Перник.

Семинарът е бил на тема “Народните читалища – предизвикателства” и се е провел в община Попово на 22 и 23 ноември. Събитието се организира с подкрепата на Община Перник и Регионалният експертно-консултантски и информационен център „Читалища”-Перник. “Семинарът беше в народно читалище “Свети Свети Кирил и Методий – 1882” в Попово, област Търговище. Събитието е по така наречената програма “Читалищна учебна година – 2018 година”. Имаме традиция през годината да правим от 3 до 5 семинара, като последният беше двудневен. Ние го правим това вече 10-та, 11-та година. Ежегодно в края на годината ходим в някоя област извън Перник. Ходили сме в Пазарджик, в Стара Загора, а сега се насочихме към Търговище.”, сподели главният експерт в отдел „Култура“ на Община Перник Иванка Василева.

На срещата семинар е била представена информация относно новите дати, които касаят дейността на читалищата, начинът на стопанисване на сградния фонд и перспективите му, както и добрите практики в читалищата на двете области.

След срещата, гостите от област Перник са присъствали на откриването на обновения храм „Свети Архангел Михаил” в поповското село Ковачевец. Посетена е била и късноримската крепост Ковачевското кале, а след това в поповското село Паламарца гостите са били посрещнати от самодейци на местното народно читалище “Искра-1893”, които са представили над 15 вида ястия от кухнята на капанците.

Снимки: Регионален експертно-консултантски и информационен център „Читалища”-Перник

Виж също...

Loading...