Среща на високо ниво се провежда в Брезник по повод интеграцията на бежанците в България

Интеграцията на бежанците в България и актуална информация по темата се представя днес в град Брезник. Участие във форума взимат представители на местните власти от Брезник, Трън, Перник, Земен и Ковачевци, здравни медиатори, кметове и кметски наместници на населени места в Брезнишко, предаде репортер на Zapadno.com.

Събитието се организира от Български съвет за бежанци и мигранти, Върховен комисариат на ООН за бежанците и Община Брезник. Това е първата среща в област Перник, която е посветена на местната интеграция на бежанци, възможности и шанс за развитие. “Срещата е свързана с усилията на Върховния комисариат на ООН за бежанците да информира Общините за истинските параметри на броя на бежанците. Бежанец, по смисъла на конвенцията на ООН за бежанците, е човек който бяга, преследван от собствената си държава. В случая се намира на територията на България, но е тук по причина на преследване и страх за неговото върховно човешко право на живот. Държавната агенция за бежанците е държавният орган, който е овластен за определяне основанията и предоставяне или отказване правото на закрил в България. Всичко е регулирано, има натрупан опит и много малка част от тези, които подават молба за закрила я получават. Но тези, които получават закрила в България имат различни права в зависимост от това дали са бежанци или лица с предоставен хуманитарен статут.”, поясни председателят на Български съвет за бежанци и мигранти Кина Събева. Тя изрази мнение, че вероятно в бъдеще органите на местната власт ще имат по-голяма роля по отношение на бежанците в процеса на интеграция.

Форум по темата за интеграцията на бежанците вече е бил проведен на национално ниво в град София. Фокусът на форума е бил какви са положителните практики, свързани с бежанците, които имат статут на такива. На събитието са били споделени много добри практики в страната ни, включително и желанието на Общини да приемат бежанци. “Предвид факта, че от медиите излиза една информация, която не отговаря на реалността беше решено това, което го направихме в София да го проведем в различни общини на България. Досега правихме срещите на ниво с кметове, Общински съвети – ръководствата на местната власт, но решихме да обхванем малко по-широк кръг.”, каза още Кина Събева от Български съвет за бежанци и мигранти.

Подробна информация за бежанците, капацитета на бежанските центрове в страната и други данни бяха представени чрез презентация в малкия салон на народно читалище “Просвещение-1870”. Хората, които очакват решение дали ще получат международна закрила или няма, са от групата, ползващи се с правата на търсещи закрила лица. “Докато влезе в сила окончателен отказ, те си се водят търсещи закрила лица, а не нерегулярни мигранти.”, поясни  пред гостите на форума Емилия Братанова ван Хартен, която е сътрудник по интеграция към Върховен комисариат на ООН за бежанците.

Статистиката показва, че към края на месец октомври 2018 година процентът на запълване на центровете в страната ни е много нисък. Общият капацитет им е малко над 5 000 места, а са запълнени едва 10 % или около 500 човека в цялата страна.

Виж също...

Loading...