Брезничанката дарила курбан за Андреевден: Все повече млади хора да се сещат, че имаме хубава черква и да идват в нея

Курбан от боб беше раздаден в храм “Свети Георги Победоносец” в Брезник за празника Андреевден, предаде репортер на Zapadno.com.

Отбелязването на християнски празник в Брезник започна с отслужване на празнична Света литургия, която протойерей Константин оглави, а с него съслужи отец Михаил. След литургията в храма бяха докарани два казана с бобена чорба, която беше осветена.

Тази година за първи път курбанът се дава от брезничанката Мария Стаменова. За читателите на Zapadno.com тя сподели, че случайно се решила да направи доброто дело като дари курбан за днешния празник. В семейството и няма човек, който да празнува имен ден днес, но пък споделя, че всеки човек с желание трябва да последва примера и. “Не го приемам като някакво кой знае какво направено, просто за здраве на хората. Иска ми се повече хора да идват на черква и да се включват в такива неща. Все повече млади хора да се сещат, че имам хубава черква и да идват в нея.”, каза Мария Стаменова.

На днешния празник Българската православна църква чества паметта на Свети апостол Андрей Първозвани. Вярва се, че от този ден денят започва да расте („наедрява“) колкото едно просено (царевично, грахово и други) зърно, с което е свързана обредната практика в навечерието на този празник да се варят в ново гърне различни зърна – жито, грах, царевица, боб, леща и други, за да наедряват. От това вариво на сутринта всеки от домочадието хвърля по малко в комина, като пожелава „високи“ (добри) посеви, а останалото се изяжда. От него се дава и на домашните животни и кокошките.

Виж също...

Loading...