Легенда за омагьосаните брези, които са символът на Брезник и Бърдото

Легенда за омагьосаните брези се предава от поколение на поколение в град Брезник. Брезите са и символът на града, както и хълма над него – Бърдото. Местният историк и бивш учител Аниела Асенова разказа специално за читателите на Zapadno.com за легендата и символиката на брезите.

“Някога брезичките са били красиви нимфи – много лекокрили и много хубаво са танцували. Но непрекъснато се подигравали на зафира, който е бил едно тромаво и грозновато джудже, което не е могло да танцува. Те непрекъснато са го заливали с подигравки. Зафирът не е издържал и отишъл при горската фея и се оплакал от красивите нимфи. Тя му казала: Аз ще ги накажа по-много жесток начин. Горската фея отишла при нимфите и казала: От днес нататък вие ще бъдете красиви, ще може да танцувате, но само с клоните и с листенцата, защото ви превръщам в брезички и няма да може да мърдате от едно място на друго. Това е легендата за брезите, която е преразказвана много пъти. Носи се от уста на уста. Зефирът всъщност е западният вятър. Ние не се съобразяваме с това, което казват учените, с много сложни термини и откъде идва името “Брезник”.”, разказа историкът от Брезник Аниела Асенова.

От дълбоки времена Бърдото се слави с брезите си. Снимка от края на 19 век, която се съхранява в Общински исторически музей-Брезник е била и повод на спорове между историци. На снимката са заснети група младежи и девойки от Брезник, които тогава са залесявали Бърдото с бор. На заден план отчетливо се виждат изключително много брези.

Друг интересен факт от Брезнишко е, че навремето турският управник Кара Фейз е изсякъл 800 декара гора в района на село Билинци, както и дърветата на Бърдото, за да няма къде да се крият разбойници.

Виж също...

Loading...