Над 1 200 коледни елхи за празниците могат да предоставят Държавните горски стопанства в Брезник и Трън

Общо 1 262 броя коледни елхички са в наличност в Държавни горски стопанства на общините Брезник и Трън. Това съобщиха пред репортер на Zapadno.com от пресцентъра на Югозападно държавно предприятие.

1 000 броя са елхичките, които “Държавно горско стопанство-Брезник” може да предостави на клиенти. Коледните дръвчета са бял бор и черен бор. Четири пъти по-малко са елхичките, с които “Държавно горско стопанство-Трън” разполага за предстоящите празници. Общо 262 броя коледни дръвчета са в наличност за клиентите в Трънско. Елхичките са отрязани и са смърч.

Общо 13 364 коледни дръвчета има готовност да предложи на пазара за предстоящите празници Югозападното държавно предприятие. Над 1/3 от тях са живи елхи в контейнер, като основната част са произведени в „Държавно ловно стопанство-Дикчан”, както и в разсадниците на териториалните поделения в Катунци, Гоце Делчев, Дупница и Елин Пелин. Най-много отрязани дръвчета могат да предоставят стопанствата в Белово, Брезник, Дикчан, Добринище, Самоков.
Добивът на коледни елхи започва в началото на декември. Предлагат се обикновен смърч и ела, черен и бял бор, зелена дугласка. Сече се само след подадени заявки от търговци в държавните горски и ловни стопанства на Югозападно държавно предприятие. Всяка законно отсечена елха е придружена със специална марка и индивидуален номер.

Елхите се предлагат на различна цена в зависимост от дървесния вид, височината и начина на добив. Отсечените дръвчета са от 2 до 43 лева без ДДС. Цените на живите елхи в контейнер, които след празниците могат да бъдат засадени, са от 4 до 20 лева без ДДС.

За поредна година от Югозападно държавно предприятие предоставят възможност на всеки, който желае да закупи директно коледно дърво от горските стопанства. За целта е необходимо да подаде заявка на телефон 0887 989 859, на който да търси инженер Вера Станишева – началник отдел „Възобновяване на горите”.

Снимки: Югозападно държавно предприятие – пресцентър

Виж също...

Loading...