Автентична носия от трънското село Стрезимировци и произведение на Бусинската керамика красят календара “Девойко, мари хубава”

Автентична народна носия от Трънско е включена в страниците на календара “Девойко, мари хубава” на Националния етнографски музей, предаде репортер на Zapadno.com.

Носията е от трънското село Стрезимировци и е от фонда на Националния етнографски музей. Снимката с премяната е позиционирана на месец август в календара, който е за 2019 година. Изображението показва два елемента от Трънско – автентичното облекло от Стрезимировци и рукатката – съд за съхранение на млечни продукти, произведение на Бусинската керамика от село Бусинци.

В края на месец ноември в Института за етнология и фолклористика с Eтнографски музей към БАН бяха представени календарите на “Българските корени” за 2019 година, два от които са с автентични носии от Етнографски музей-София. Единият от календарите е посветен на паметта на хилядите бежанци от загубените земи и на хилядите жертви. Този календар е изцяло с преселнически носии и носи името “Три сестри – 100 години по-късно”.

Другият пък е традиционният календар “Девойко, мари хубава”, който се реализира за трета година със съдействието на музеите в България и който показва красотата на автентичните носии от различни етнографски райони на страната ни. Именно в него е показана красивата мома с автентичната народна носия от Трънско. “Предпочетохме да изберем тази носия, защото тя е с риза и манофил. Манофил се казва на трънски и все едно е сукман, но е по-характерен с много красива украса. Заради това решихме да бъде представен и той.”, поясни Веска Борисова от музея. Във фонда на музея се съхраняват около 20 000 единици на носии от различни области на България.

Календарите вече са пуснати в продажба и могат да бъдат закупени от касата на Националния етнографски музей и в интернет.

Виж също...

Loading...