Свещеник от Брезник съхранявал уникален кръст от Атон, който бил изработен за 18 години и погубил създателя си

Уникална изложба, инициирана от Регионален исторически музей-Перник, гостува в навечерието на Рождество Христово, в Общинския историческия музей на град Гоце Делчев. Пътуващата изложба „Светиня от Атон“ е уникална с това, че представя един единствен експонат – резбован престолен кръст от края на 16-ти и началото на 17-ти век, пише ТопПреса.

Това е представително произведение на църковната резбова миниатюра от този период. Той е от кипарисово дърво, с размери 23,5 x 15 x 3,5 сантиметра и върху него са изобразени 20 сцени от Стария и Новия завет. Дванадесет от тях са разположени върху двете лица на кръста и пресъздават 12 велики празника – Рождество Христово, Разпятие Христово, Възкресяването на Лазар, Успение Богородично, Петдесетница и други.

На тази невероятно малка площ са включени повече от 200 фигури. Сцените са показани в увеличен мащаб на 12 фото табла. Според църковните анали кръстът е изработен от гръцки монах в манастирите на Света гора на Атон. Резбарят е работил над уникалната творба в продължение на 18 години вследствие, на което ослепял. В пернишкия музей, уникалният кръст попада през 70-те години на миналия век. Предоставя го съпругата на починалия свещеник от Брезник. Мистериозното е как кръста от Атон попада у брезнишкия свещеник, за което разказаха директорът на Регионален исторически музей-Перник Венцислава Крумова и куратора на изложбата Милена Карамфилова. На събитието присъства и директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова.

За граждани и гости които са пропуснали да видят гениалната резбова творба, ще имат възможност да посетят изложбата „Светиня от Атон“, която ще остане в гоцеделчевския музей до 4 януари 2019 година.

Кадър: ТопПреса

Виж също...

Loading...