Забавно родолюбиво състезание в брезнишкото училище предизвика вълна от емоции при малки и големи

Емоционално премина забавно образователното състезание “Аз обичам България”, което се проведе в брезнишкото средно училище “Васил Левски”, предаде репортер на Zapadno.com.

Десетки ученици, учители и граждани се бяха събрали във физкултурния салон на гимназията, където два отбора мериха сили чрез знанията си. “Сряда е и това означава само едно – да се състезаваме със състезанието “Аз обичам България” (традиционният, весел полет над милата ни родина и най-интересните и забележителни факти за нея). Да обичаш и да се гордееш истински със своята родина означава да я познаваш. Това е главна мисия на родители и учители – да опознаваме нашето любезно отечество, високите му сини планини, славната му многовековна история, чудният му език и големите дела на великите българи. Очакват ни шеметни игри, напрегнати въпроси, забавни изпълнения и едно много сериозно състезание. Четата ни е строена и е готова да се хвърли в боя като за последно. Не ни остава нищо друго, освен да отприщим стихиите на капитаните.”, каза водещата на състезанието Вяра. Двата отбора бяха с капитани Йордан Добревски и Раян Емилов. Отборът на Йордан беше съставен с екипаж Меги от 9 “а” клас, Ети от 8 клас и Бети от 9 “а” клас. Съставът в отбора на Раян включваше Ивелина, Кристияна и Бети от 9 клас.

В първото препятствие отборите трябваше да разгадаят две думи – корабостроене и самолетоносач. За всяка буква екипажите трябваше да дават верен отговор на въпрос, свързан със страната ни. След първата дисциплина последваха още няколко, а между отделните игри отборите трябваше да познават заглавие на песен, чувайки само началната и мелодия. Сигналът за отговор се даваше чрез бързина, определяна със свирки. Един от най-емоционалните моменти беше, когато участниците трябваше да познаят форми на букви със завързани очи, след което да съставят различни думи с тях чрез загатваща информация от водещата. Точките на отборите се записваха на табло, като накрая колело, което капитаните завъртаха, състави и крайният резултат и определи победителя в състезанието.

В края на събитието бяха раздадени символични награди на участниците – карта-пъзел на България, който учениците трябва да наредят у дома. Сред публиката беше и заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска, която от името на кмета Васил Узунов връчи награди на двата отбора. “Изключително ми е приятно от името на господин Узунов да поздравя госпожа Валериева за прекрасното състезание, което организира между учениците от средно училище “Васил Левски”. Това се случва благодарение, предполагам знаете всички, на проекта който беше спечелен от госпожа Валериева от дарението, което фирма “Асарел Инвестмънт” направи на Община Брезник. Всъщност това подпомага знанията и обогатява не само училището, а и учениците. Искам да дам по един подарък на двата отбора от името на господин Узунов за това, че много сте се постарали. Впечатлена съм за вашите знания, както за община Брезник, така и за България и ви пожелавам да продължите да се обогатявате и да учите. Много благодаря и на госпожа Елица Георгиева, която винаги обикновено е съпричастна с всичко, което се случва в община Брезник, имаме нещо и за нея.”, каза зам. кметът Мария Добревска.

Идеята за състезанието е на учителя Вероника Валериева, която сподели че концепцията е взаимствана от телевизионното шоу “Аз обичам България” по NOVA телевизия. Подготовката за провеждане на състезанието е била около 2 седмици. “Изключително съм благодарна, че се съгласиха да участват в тази игра. Много бяха притеснени, времето ни за подготовката беше доста малко, но според мен се получи изключителна игра. Завършила съм география и история и затова заложих точно на такива въпроси в самите игри. В 4-ти кръг взаимствах на въпроси, които са свързани с Брезник. Все пак ние сме от Брезник и децата трябва да познават своя роден град.”, сподели Вероника Валериева.

Събитието е част от проекта „Роден край отблизо“, който училището изпълнява с финансовата подкрепа на „Асарел-Инвестмънт“ ЕАД по договор за сътрудничество с Община Брезник. Проектът обхваща общо четири важни насоки за развитие на обучението по предмета „География и икономика“. Материалните придобивки от дарените средства са нови мебели за кабинета по география и пособия за интерактивно обучение и преподаване в съвременна дигитална среда. Нематериалните, но също и нетрадиционни и творчески аспекти на проекта са свързани с уникалното състезание „Аз обичам България“ и игра с любителски филми на тема „Брезник – моят роден край“, допълват от учебното заведение.

Разгледайте снимки от състезанието, което се проведе в училището на Брезник:

[maxgallery id=”31832″]

Виж също...

Loading...