Читалището в град Трън прави 4-метрова сурвачка-гигант, която ще бъде изложена на коледния базар

4-метрова сурвачка подготвя за празниците народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”, предаде репортер на Zapadno.com.

През вчерашния ден в публичното пространство се появи информация, че сурвачката-гигант е с дължина 3 метра и 50 сантиметра и се прави в трънското училище “Гео Милев”. От читалището в Трън опровергаха информацията и показаха пред обектива на Zapadno.com как изглежда сурвачката. Идеята за изработването и не е взаимствана, а е на секретарят на читалищната институция Емилия Миланова.

Сурвачката-гигант все още се изработва от колектива и деца към състави на читалището. Инициативата за направа на сурвачка с такива размери се прави за първи път в Трън. След седмица, на 14 декември произведението ще бъде изложено на сцената пред читалището, когато на площада ще се проведе благотворителен коледен базар.

Сурвачката е изтъкана от символи. Всичко по нея има своето особено значение. Смята се, че сурвачката носи здраве, защото е направена от дрян – дървото, което цъфти още в края на януари. Според поверията то е много здраво, устойчиво и жилаво, което символизира крепкото здраве.

Прочетете още по темата за благотворителния базар в публикацията: Благотворително в град Трън: Институции ще предлагат ръчно изработени коледни подаръци на базар

Виж също...

Loading...