Организират „Трънска Коледа” за подпомагане на социално слаби в трънските села

Първата благотворителна инициатива “Трънска Коледа” ще се проведе в навечерието на светлия християнски празник Рождество Христово. Инициатори са трънчаните Крум Томов и Богинка Йорданова, но в инициативата се включват и други хора, предаде репортер на Zapadno.com.

В началото на месец декември трънчанинът Крум Томов оповести в една от Фейсбук групите за Трънско, че по идея на Богинка Йорданова се подема инициативата “Трънска Коледа”. Чрез нея целево ще се помогне на възрастни хора в трънските села, които са с ограничени възможности за посрещане на предстоящите празници.  “Имам обещание за съдействие от общината за доставка на продуктите до домовете на хората, някои от които ще им посочим, защото сме видели в какъв недоимък живеят. Продуктите трябва да са пакетирани и в срок на годност: олио, ориз, брашно, боб, грах, леща, захар, кафе,фиде, макарони, шоколад, бонбони, локуми детски закуски, вафли… Консерви…”, сподели Крум Томов.

Община Трън ще съдейства за инициативата с безвъзмездно предоставяне на помещение за съхранение на хранителните продукти, както и с транспортирането им по селата. “Участието на Общината е с помещение, което ние ще им предоставим за събиране на тези продукти. Отделно сме изискали списъци от дирекция “Социално подпомагане” на възрастни хора, които са с ниски доходи. Съответно те да бъдат обект на подпомагане на тази кампания. Съвместно с кметските наместници, с транспорт осигурен от Общината, ще бъдат раздадени тези пакети. Предварително служители на Общината и съответно на останалите организатори ще бъдат окомплектовани. Във всяко населено място ще има представител на групата “Трън и Трънско” и представител на Общината, за да раздадем тези хранителни продукти, събрани по време на кампанията.”, каза пред репортер на Zapadno.com кметът на Трън Цветислава Цветкова. Общинското помещение, в което ще се съхраняват продуктите се намира в съседен до сградата на общинската администрация жилищен блок.

Очаква се в началото на следващата седмица да бъдат изготвени списъците на хората по населените места в пограничната община. Всички желаещи могат да се включват в “Трънска Коледа” чрез Община Трън, откъдето пък ще издадат приемо-предавателни протоколи за това, което предоставят. “Не сме уточнили докога ще събираме продукти, но според мен не трябва много да удължаваме срока, за да имаме време все пак да ги раздадем. Така че ще трябва да имаме поне една седмица за разнасяне на продуктите.”, каза още кметът на Трън.

Досега в община Трън не са се провеждали подобни инициативи. “Аз приех инициативата с желание, все пак трябва да помогнем на възрастните хора. Благодарна съм на тези хора, които по някакъв начин се опитват да помогнат в Трън. Инициативата е много хубава.”, каза още Цветислава Цветкова.

Тази неделя от София към Трън ще потегли автомобил, който ще събере хранителни продукти за “Трънска Коледа”. Шофьорът на автомобила е с родословни корени от Трънско и също радушно приема да помогне в кампанията.

Виж също...

Loading...