В смутните времена покрай 1944-а година край трънското село Цегриловци открили 16-годишно момиче, убито по жесток начин

Паметник на децата, жертви на фашизма искат да издигнат в София. Инициативата, която е на вестник „Дума“, събира все по-широка обществена подкрепа. Според изданието всички невинни жертви от този период, особено децата, трябва да бъдат помнени и почитани, за да не се повтаря никога кошмарът на нацизма, пише ZaPernik.com.

Сред жертвите-деца от онези тъмни времена е и 16-годишната Цветанка от Перник, убита по особено жесток начин при Трън на 19 май 1944 година. Точно срещу Младежкия дом на Перник и до днес е нейният паметник. Цветанка е била участничка в партизанското движение, ранена е, заловена и убита. Сестрата на Цветанка – Стефанка Живкова разказва покъртителната история на убийството на едно младо момиче. “След сражението на Огорелица чухме, че Цветанка е закарана в участъка в с. Трекляно. Разкарвали я по селата – да я познаят хората и да я изкажат, да я заплюят. Били я, мъчили я, дано издаде някого. А треклянският кръчмар се престарал: разбил челюстта й с чук и тогава й дал вода да пие… Чак през 1947 г. дядо Никола от Цигриловци видял снимката на Цветана и разказал как през май 1944 г. изкарал добитъка на паша над селото, как кравите се размучали и той намерил в един ров няколко човешки трупа, а по-настрана – момиче с отрязана глава. Дошъл през нощта и я заровил. На 2 юни 1947 г. ни донесоха костите в сандъче. Казват, че не е била разстреляна, а с дърво пребита. Казват, че вътре били и намерените в тръните плитки. Нямах сили да погледна, нито на мама дадох да види.”, спомня си Стефанка Живкова.

Неотдавна Европейският парламент подчерта в своя резолюция, че паметта е тази, която може да ни предпази от новите днешни прояви на фашизъм в Европа. Стотици българи откликнаха на инициативата за създаване на паметник на жертвите-деца на фашизма в мрежата и с писма до редакцията, изпращат и снимки на монументите в памет на децата, жертви на фашизма, поставени в няколко страни в Европа – Чехия, Франция, Русия, Беларус… Организационен комитет и Община Антоново пък напомниха, че на 15 декември (събота) от 11 часа в Националния детски комплекс в Ястребино, ще се състои възпоменателен събор по случай 75-та годишнина от разстрела на шестте ястребинчета, станали символ на прекършената съдба на най-невинните жертви на насилието и войната – децата, пише още вестник „Дума“.

Виж също...

Loading...